Gemeente zoekt oplossingen voor parkeerproblemen Abcoude

Abcoude - De gemeente De Ronde Venen deed afgelopen woensdagavond uit de doeken hoe de parkeerproblematiek rond station Abcoude opgelost kan worden. Tijdens een bewonersavond liet de gemeente weten bezig te zijn met een onderzoek naar het invoeren van blauwe zones.

"Maar we hebben ook andere opties gehoord vanavond, zoals een parkeerontheffing. Die gaan we ook onderzoeken", laat wethouder Alberta Schuurs weten. 

De parkeerproblemen in Abcoude zijn de afgelopen jaren steeds erger geworden. Amsterdammers die de hoge parkeertarieven in hun stad proberen te ontlopen zetten hun auto gratis bij het station of in de buurt. Ook deze avond is het weer raak als veel mensen hun auto hier neerzetten en met de trein naar de Johan Cruijff Arena afreizen voor de wedstrijd van Ajax.

Daarnaast zijn er veel vakantiegangers die geen geld kwijt willen zijn aan parkeren. Die laten hun voertuig achter in Abcoude en reizen met de trein naar Schiphol. Dan zijn er nog veel forenzen en treinreizigers die hun auto er kwijt willen.

"En het wordt steeds erger", zegt een omwonende tijdens de bewonersavond. "Laat de NS het braakliggende stuk grond aan het spoor opkopen en er een parkeerplaats van maken", zegt een ondernemer die met zijn bedrijf in de buurt van het station zit.

De vraag is of meer parkeerplekken de problemen uiteindelijk oplossen. "In 2017 hebben we extra parkeerplekken gecreëerd, maar we zien dat het nu ook weer toeneemt en alweer volstaat", zegt Schuurs.

Ondertussen ergeren omwonenden van het station zich groen en geel aan de vele auto's die in hun wijk staan. Soms kunnen ze niet eens hun eigen auto kwijt of hun gasten een parkeerplek aanbieden. Er moet dus wat gebeuren. Het invoeren van een systeem waarbij mensen toegelaten wordt een paar uur te parkeren en dus niet de hele dag zou al een hoop kunnen oplossen, denkt de gemeente.

Schuurs: "We moeten dan wel zorgvuldig kijken of we dat in één straat invoeren of in meerdere straten en wat het effect daarvan is. We moeten dus even goed kijken voordat we overhaast iets doen."

De aanwezige inwoners zien wel wat in die blauwe zones, maar er zijn er ook zorgen. "Goed idee voor nú, maar ik denk dat je dan over twee jaar met de omliggende wijken in gesprek moet, omdat het probleem zich verplaatst heeft. We moeten het gewoon minder aantrekkelijk maken om in Abcoude te parkeren voor mensen van buiten", zegt een omwonende van het station.

Een andere man ziet de oplossing vooral in parkeerontheffingen. "Er zijn 87 mensen die een bezwaar hebben ingediend. Als je die mensen nu een parkeervergunning geeft is het probleem voor hun opgelost."

De gemeente De Ronde Venen zegt toe alle suggesties mee te nemen in het onderzoek en ze kijkt ook of er nog een handjevol plekken bij kunnen komen, zodat er straks genoeg parkeerplaatsen zijn voor de bezoekers van het nog te bouwen Sporthuis Abcoude.

Wethouder Schuurs: "We gaan nog overleggen met de omgeving en dan is er nog een bezwaartermijn en dan hoop ik dat er in augustus of september iemand met de blauwe kwast kan gaan rondlopen."


advertentie