Medicine Men uit Abcoude ontwikkelt app voor thuismeting bloeddruk

Utrecht/Abcoude - Patiënten met een hoge bloeddruk hoeven de deur niet meer uit voor een bloeddrukmeting om hun medicijndosering te bepalen, schrijft het platform voor ict-professionals Computable op haar website.

In samenwerking met het UMC Utrecht heeft het bedrijf Medicine Men uit Abcoude een app ontwikkeld waarmee patiënten thuis hun bloeddruk meten en via een e-consult de resultaten daarvan aan hun huisarts doorgeven. De arts bepaalt vervolgens de medicijndosering.

De app, genaamd EmmaHBPM, is volgens de Europese richtlijnen rondom hoge bloeddruk betrouwbaarder dan de meting in de spreekkamer. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de app, schrijft Computable. Medicine Men ontwikkelde de app EmmaHBPM i.s.m. de afdeling vasculaire geneeskunde van het UMC Utrecht en Huisartsen Utrecht Stad.

De huisarts registreert de patiënt op de EmmaHBPM-webpagina en geef een bloeddrukpakketje mee aan de patiënt. Die installeert thuis de app en start onder begeleiding van de app met meten. Na elke ingestelde periode kan de huisarts op afstand met de patiënt overleggen en, indien nodig, de medicatie aanpassen.

EmmaHBPM kent drie modules: diagnostiek voor een diagnostische meting om te controleren of een patiënt mogelijk hypertensie heeft; medicatietitratie voor een medicatie-instelperiode en monitoring voor permanente bloeddrukbewaking thuis. Voor internisten in ziekenhuizen en zbc’s bestaat er nog de extended care optie, waarmee artsen zelf de meetfrequentie over langere tijd kunnen instellen. 

EmmaHBPM wordt ook ingezet voor onderzoek. Researchers kunnen zelf de parameters instellen en desgewenst vragen en gevalideerde vragenlijsten opgeven die patiënten op de app kunnen beantwoorden. Bovendien kunnen zij via het Emma-platform andere parameters, zoals gewicht, stappen, hartslag, temperatuur of slaap meten.

Medicine Men uit Abcoude is ontwikkelaar van het Emma Connected Care-platform voor chronische patiënten, EmmaHBPM voor bloeddrukmeting, EmmaCOPD voor exacerbatieherkenning en Emma Medicatie voor medicatietrouw. Medicine Men werkt samen met UMC Utrecht, Amsterdam UMC, Leiden UMC, Bravis ziekenhuis en tientallen huisartsenpraktijken.

Het UMC Utrecht is gespecialiseerd in de behandeling van hoge bloeddruk en heeft een speciale polikliniek voor gecompliceerde hypertensie (hoge bloeddruk) waar patiënten met moeilijk behandelbare hoge bloeddruk terecht kunnen voor diagnose en behandeling.

Huisartsen Utrecht Stad (HUS) is een samenwerkingsverband van alle Utrechtse huisartsen, dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van zorgprogramma’s en -paden om zuinige en zinnige zorg te kunnen leveren aan de inwoners van Utrecht-stad.

Bron: Computable Foto: website Medicine Men


advertentie