Belangstelling in De Ronde Venen voor 'studentenhuis voor ouderen'

Woerden/De Ronde Venen - Hoe ga je eenzaamheid onder ouderen tegen? Simpel, je laat ze samenwonen. Dat gebeurt al in Woerden, in het 'Thuishuis'. Een zestal senioren leeft daar in huis, met een eigen kamer en badkamer, en een gemeenschappelijke ruimte, schrijft RTV Utrecht op haar website.

Ook het CDA in Oudewater wil nu zo'n 'studentenhuis voor ouderen'. Raadslid Yannick Six: "We hebben een voorstel in de raad gedaan om te onderzoeken of zoiets in onze gemeente ook kan. Het gaat om 500 ouderen in Oudewater die aangeven eenzaam te zijn, en dat is nog conservatief ingeschat. En daar willen we actief op inspelen."

Ook in De Ronde Venen is er interesse, schrijft RTV Utrecht.

In Woerden, waar er dus al een staat, zijn er plannen voor een tweede Thuishuis. "We hebben wel plek voor 5 á 6 van dit soort huizen. Momenteel staan er al 40 ouderen op de wachtlijst", vertelt Jan Ruyten, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting 'Thuis in Welzijn'.

"De meeste kleinschalige woonvormen hebben met 'zorg' te maken, bij het Thuishuis gaat het om 'welzijn'. Het is een woonvorm voor alleenstaande ouderen die daar zélf voor kiezen en daar dus ook zelfstandig wonen. Er is wel een vrijwilligersorganisatie op afstand, maar in principe wonen ze daar alleen."

Samenwonen om de eenzaamheid tegen te gaan, het is een simpel en doeltreffend concept. Het bevalt de 'studentenhuisbewoners' aan de Prins Mauritssingel in Woerden dan ook erg goed. "Ik heb er even over nagedacht, ben hier naartoe verhuisd en heb er geen moment spijt van gehad", vertelt Ronald Vink. "Alleen thuis wonen, daar word je niet gelukkiger op."

"Het is verschrikkelijk om niet ergens bij te horen. En ik ben eigenlijk toch wel een 'mensen-mens", vult medebewoner Ronald Tegelenbosch aan.

Een Thuishuis voor ouderen is er niet zomaar, weet initiatiefnemer Jan Ruyten. "Je hebt drie partijen: de woningbouwvereniging, gemeente en de welzijnsorganisatie. Om die drie dezelfde kant op te laten werken, is vaak heel bewerkelijk. Dat vraagt tijd en mankracht."

Het Thuishuis-project is overigens maar een onderdeel van een totaalpakket aan maatregelen waarmee de stichting 'Thuis in Welzijn' eenzaamheid onder ouderen te lijf gaat. "We hebben bijvoorbeeld de "Thuisbus', een campertje met een pop-up terras en die zetten we in een wijk neer. Daar komen veel ouderen op af. Vrijwilligers bieden zich dan aan om iets leuks te doen met die ouderen. Op die manier zijn we inmiddels in contact met zo'n 750 senioren."

Alles om de eenzaamheid te voorkomen of tegen te gaan, want volgens Ruyten voelt bijna de helft van de 65-plussers zich eenzaam en dat is een groot probleem.

Wat de bewoners van het Thuishuis in Woerden betreft zijn alle inspanningen voor meer gemeenschappelijk woningen het meer dan waard. Zij wonen naar alle tevredenheid, samen. Ronald Tegelenbosch: "Ik heb in de bajes gewerkt en bij de brandweer, in een team. En dit voelt ook weer als mijn team."

Kijk HIER voor een video van RTV Utrecht over het Thuishuis.

Bron: RTV Utrecht Foto: screenshot RTV Utrecht


advertentie