Kunstwerk 'De Twee Stieren' blijft behouden

Kunstwerk 'De Twee Stieren' blijft behouden

Vinkeveen - Wie van de A2 richting Vinkeveen rijdt, ziet vanaf de afrit een groot kunstwerk met blokken. Het is niet iedereen meteen duidelijk wat het kunstwerk toont: het verbeeldt twee stieren in een weiland. Het kunstwerk is aangebracht op een inmiddels verouderd elektriciteitsstation aan de Groenlandse Kade van netbeheerder Stedin.

Het kunstwerk van 10 bij 3 meter, een werk van Adriaan van der Weijden (1910-1971), uit 1959 dreigde verloren te gaan bij de sloop van het verouderde elektriciteitsstation. Eigenaar Stedin, erfgoedvereniging Heemschut en de gemeente hebben echter een oplossing gevonden waarbij het kunstwerk behouden blijft. 'De Twee Stieren' is één van de weinige werken die nog over zijn van Adriaan van der Weijden, die vooral in steden werkte.

Wethouder Becker, verantwoordelijk voor kunst en cultuurhistorie, is tevreden dat dit werk op deze locatie kan blijven. “Dit kunstwerk is niet alleen bijzonder mooi, het heeft ook een sterke relatie met het agrarisch karakter van onze gemeente. Ik ben blij dat wij met Heemschut en Stedin een oplossing hebben gevonden.”

Voor de energietransitie en de eisen van de huidige tijd, is het vervangen van het elektriciteitsstation noodzakelijk. De gemeente en erfgoedvereniging Heemschut wensten dat bij de sloop van het gebouw het kunstwerk behouden zou blijven. Om de waarde te benadrukken, schreef Heemschut een rapport over het kunstwerk. Stedin onderzocht vervolgens drie scenario’s.

De beste oplossing blijkt te zijn het kunstwerk los te zagen en op een sokkel te plaatsen. Hierdoor blijft het beeld behouden op de originele locatie en is het vanaf 2020 beter zichtbaar vanaf de Groenlandse Kade. 

Benaissa el Hammadi, directeur asset management Stedin, is tevreden met deze manier van werken: “Met de invoering van de Omgevingswet wordt overleg met stakeholders een voorwaarde bij ontwikkelingen. Stedin wil zoveel mogelijk hierop voorsorteren zodat er gedragen keuzes gemaakt worden. De samenwerking rond ‘De Twee Stieren’ is een voorbeeld van deze manier van werken.advertentie