PvdA/GL: opstappen Seniorenpartij onverwacht maar begrijpelijk

De Ronde Venen - Het besluit van de Seniorenpartij om uit de coalitie te stappen kwam voor de fractie van PvdA/GroenLinks onverwacht, maar niet onbegrijpelijk, schrijft de fractie in een reactie op door ons gestelde vragen.

Voorstellen van wethouder Becker werden, volgens fractievoorzitter Pieter Kroon, sinds haar aantreden uiterst kritisch behandeld, zowel door partijen uit de coalitie als de oppositie. Met in de commissies van deze maand wellicht het hoogtepunt, waarin er vanuit de coalitie openlijk getwijfeld werd of zij wel de juiste persoon op de juiste plek was.

De klaarblijkelijk veranderende verhoudingen binnen de coalitie zijn vanuit de Seniorenpartij bezien dan ook een begrijpelijke aanleiding om uit de coalitie te stappen, zegt de PvdA/GL-fractievoorzitter.

Op onze vraag of de fractie eventueel bereid is deel te nemen aan de coalitie, schrijft Pieter Kroon dat PvdA/GL na de verkiezingen heeft aangegeven voorstander te zijn van een coalitie met een breed draagvlak. Hoewel met het vertrek van de Seniorenpartij de coalitie haar meerderheid in de gemeenteraad behoudt, vindt Kroon dat het draagvlak wel een stuk smaller is geworden.

Het is aan de coalitie om te bepalen of zij een nieuwe partij in de coalitie willen halen. PvdA/GroenLinks is in dat geval in principe bereid om in gesprek te gaan over eventuele toetreding tot een coalitie. Een stabiel college met goede verhoudingen was destijds het uitgangspunt van PvdA/GL, en dat blijft het.

De fractie wacht de reactie van de resterende coalitiepartijen af.


advertentie