Acties bij St. Antonius Ziekenhuis

Regio - RTV Utrecht schrijft op haar website dat enkele honderden medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, Leidsche Rijn en Woerden komende week actie voeren voor een betere cao. Donderdag 17 oktober a.s. draaien ze 24 uur lang een zondagsdienst. De operatiekamers, radiologie en tientallen andere afdelingen gaan die dag alleen open voor spoedeisende zaken.

De actievoerders van het Antonius nemen het stokje over in de zogenoemde 'ziekenhuisstakingen' die eerder al in andere instellingen zijn gehouden. Ze willen een hoger salaris en meer toeslag voor als ze op het laatste moment worden opgeroepen. Verder eisen ze, samen met de vakbonden, goede afspraken over werk- en rusttijden.

Bestuurder Henk van Engelen van FNV Zorg & Welzijn heeft afgelopen donderdag een laatste veiligheidsoverleg gehad met het actiecomité, de vakbonden en de Raad van Bestuur van het St. Antonius. Hoeveel patiënten er afgebeld moeten worden en welke afspraken er afgezegd gaan worden kan hij nog niet zeggen, maar duidelijk is al wel dat de actie impact zal hebben op de dienstverlening in de ziekenhuizen.

Patiënten die niet zijn afgebeld en donderdag bij het ziekenhuis komen krijgen een folder in handen gedrukt met informatie over de zogenaamde staking. "Alles wat spoed heeft gaat door", zegt Van Engelen. "De reguliere bezoekers krijgen bij de parkeergarage en bij de ingang een flyer waarop staat dat er een zondagsdienst aan de gang is. En we proberen daar nog wel wat koek en koffie aan toe te voegen."

De cao voor ziekenhuismedewerkers geldt voor 200.000 werknemers. Inmiddels hebben bij ziekenhuisacties in het hele land enkele tienduizenden medewerkers actie gevoerd. In totaal worden er zeventien georganiseerd.

Volgens Van Engelen zijn de reacties positief. "Ik heb vandaag nog, geen grapje, een e-mail gekregen van iemand die in het St. Antonius ligt en hoorde dat we bezig zijn. Die zei: Ik steun jullie, want zometeen hebben we niemand meer aan het bed. Dan kan ik wel naar het ziekenhuis gaan, maar dan worden we niet meer verzorgd of geopereerd omdat er geen medewerkers meer zijn."

Een eindbod dat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) eerder heeft gedaan vinden de actievoerders onvoldoende. Volgens de bonden zouden medewerkers dan zelf enkele honderden euro's per jaar inleveren en bij ziekte minder loon krijgen. "Het wil maar niet lukken", zegt Van Engelen. "Er is nog informeel overleg geweest tussen de NVZ en de bonden, maar ze willen niet over de brug komen."

Bij het St. Antonius Ziekenhuis werken in totaal bijna zesduizend mensen. De Raad van Bestuur snapt dat medewerkers aandacht vragen voor een betere cao. "Uitgangspunt is dat de kwaliteit van zorg er niet onder mag lijden, daarom treffen we zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen om de gevolgen voor de patiëntenzorg tot een minimum te beperken."

Van Engelen hoopt dat een vertegenwoordiger van het ziekenhuisbestuur de medewerkers in de hal komt toespreken, maar kreeg daarover nog geen toezegging. De besturen van de ziekenhuizen in Nederland vormen samen de NVZ en kunnen elk afzonderlijk aangeven hoe ze over het cao-bod denken.

Volgens het St. Antonius zijn alle poli's op de stakingsdag open en gaat het gros van alle poli-afspraken gewoon door. "Slechts op een aantal afdelingen worden zondagsdiensten gedraaid. Patiënten van die afdelingen die ingepland stonden voor een ingreep op die dag zijn persoonlijk benaderd om de afspraak te verzetten. Als patiënten niet benaderd zijn, gaat hun afspraak donderdag gewoon door."

Voor patiënten met vragen heeft het ziekenhuis een speciale pagina op haar website geplaatst.

Bron: RTV Utrecht


advertentie