Provincie zegt verduidelijking stikstofregels toe

Utrecht - RTV Utrecht meldt op haar website dat de honderden actievoerende boeren het provinciehuis in Utrecht hebben verlaten. De boeren nemen genoegen met de toezeggingen die gedeputeerde Hanke Bruins Slot (CDA) hen aan het eind van de dag heeft gedaan. Ze waren vandaag met de trekker naar het provinciehuis gekomen en wilden pas vertrekken als ze hun zin kregen.

Volgens Bruins Slot is er geen beleidswijziging, maar een verduidelijking van de regels. "Als u nu bijvoorbeeld een stal heeft met een vergunning voor 100 koeien waar er 80 staan, dan kunt u na aankoop van de benodigde fosfaatrechten voor 20 koeien nog steeds uw stal volzetten tot 100 koeien. De beleidsregels hebben daar geen invloed op."

Bruins Slot gaat nu met de minister in gesprek over het stikstofbeleid. "Verschil van inzicht met het ministerie wil ik van tafel, we moeten als overheden op een lijn zitten".

Volgens RTV Utrecht-verslaggever Mark van der Wel werd voorafgaand aan de toezegging nog volop overleg gevoerd. De meeste boeren zijn voor nu tevreden en zijn weer met de trekker naar huis gegaan. Er werd voor verkeersoverlast gevreesd, net zoals tijdens de ochtendspits, maar uiteindelijk viel het enorm mee qua opstoppingen.

Utrechtse oppositiepartijen eisen inmiddels een spoeddebat over de kwestie, weet Mark van der Wel. "Fractievoorzitter René Dercksen van de PVV heeft inmiddels voldoende steun voor een spoeddebat. Forum, SGP, SP en 50PLUS gaan meedoen."

De provincies Drenthe, Gelderland, Overijssel en Friesland hebben aangekondigd de maatregel te schrappen. In de provincie Groningen zit het provinciebestuur op dezelfde lijn als dat in de provincie Utrecht. Ook daar weigert Gedeputeerde Staten om de maatregelen te schrappen.

Honderden boeren kwamen afgelopen maandagochtend met de trekker naar het Utrechtse provinciehuis. Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep actie van boerenorganisatie LTO Noord. Die wil dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel gaan. De regels hebben grote impact op boerenbedrijven en gezinnen.

Woensdag volgt een protestactie tegen het RIVM in Bilthoven.

Utrechtse oppositiepartijen eisen inmiddels een spoeddebat over de kwestie, weet Mark van der Wel. "Fractievoorzitter Rene Dercksen van de PVV heeft inmiddels voldoende steun voor een spoeddebat. Forum, SGP, SP en 50+ gaan meedoen."

Honderden boeren kwamen vanochtend met de trekker naar het Utrechtse provinciehuis. Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep van LTO Noord. Die wil dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel gaan. De regels hebben grote impact op boerenbedrijven en gezinnen.

Komende woensdag volgt een protestactie tegen het RIVM in Bilthoven.

Kijk HIER en HIER naar de reportages die RTV Utrecht over de actie van de boeren maakte.

Bron: RTV Utrecht


advertentie