Duurzaam en circulair ondernemen doen we samen

De Ronde Venen - Op donderdag 17 oktober jl. organiseerde de kerngroep Duurzaamheidpartners De Ronde Venen haar eerste bijeenkomst “Duurzaam ondernemen: wat levert het op?”. Ruim 80 bedrijven uit de regio waren hierbij aanwezig om te praten over duurzaamheid en circulair ondernemen.

De uitkomst van deze geslaagde middag: samenwerken is de sleutel voor het succes van een duurzame onderneming. En dat is dan ook het plan van de Duurzaamheidpartners De Ronde Venen: verschillende bedrijven binnen de gemeente aan elkaar koppelen zodat ze elkaar kunnen helpen verduurzamen.

Professor Anke van Hal van Nyenrode Business Universiteit gaf de aftrap met een lezing over de
meerwaarde van duurzaam ondernemen. Wist u dat een bedrijf dat zijn medewerkers uitdaagt meer te doen aan duurzaamheid als creatiever en leuker wordt ervaren? Focus als ondernemer op de voordelen van duurzame producten en de terugverdientijd van investeringen.

Van Hal gaf als voorbeeld dat alle informatie over warmtepompen gaat over de werking en de kosten, terwijl er niets wordt gezegd over de voordelen. Denk aan koeling in de zomer, een huis zonder radiatoren en buizen en een brede vensterbank door goede isolatie.

Dat lokale ondernemers samen moeten werken om geweldige innovaties te realiseren, daar zijn alle ondernemers het over eens. “De Duurzaamheidpartners zien zich dan ook als een verbindende factor van de diverse bedrijven”, aldus dagvoorzitter Ralf Dressel van Bébouw Midreth.

Tijdens de themasessies deelden de verschillende ondernemers handige tips over waste management, energiebesparing, subsidies, circulaire financiering en het verduurzamen van vastgoed.

Ook wethouder Rein Kroon onderstreept het belang van samenwerken: “Dat bedrijven samen duurzame ambities realiseren is fantastisch”.

Bedrijven die zich ook willen inzetten voor een circulaire economie, duurzame bedrijfsvoering en
bewustwording op het gebied van duurzaamheid, kunnen het manifest tekenen op
www.derondevenen.nl/manifest.

Daarnaast ontvangen zij informatie over evenementen, nieuws over innovaties als een energie-monitoringsdashboard, zonnepanelen op bedrijfsdaken, circulair inkopen en aanbesteden.

De Duurzaamheidpartners vormen een netwerk van bedrijven en organisaties uit de gemeente De Ronde Venen die duurzaamheid omarmen in hun visie en kernactiviteiten en die - vanuit hun kernactiviteit en hun binding met de gemeente - een bijdrage willen leveren aan een toekomstbestendig De Ronde Venen. 

Daarnaast creëren, stimuleren en activeren zij ook bewustwording bij jong en oud door het organiseren van verschillende activiteiten. Denk aan het opzetten van een recycleplein “Afval heeft Toekomst” tijdens de Techniek 3 Daagse op 5, 6 en 7 november a.s.

Kijk voor meer informatie op www.duurzaamderondevenen.nl/duurzaamheidpartners.

Op de foto's:

1: Dagvoorzitter Ralf Dressel van Bébouw Midreth geeft uitleg over het belang van samenwerken voor het succesvol maken van een duurzame onderneming.
2: V.l.n.r Fulco Barth, Jan Janmaat, David Zuilhof, Johan Mulder, Ralf Dressel, Krijn Smalenburg, Tristan Frese (onder), Patrick van Rooyen, Wim van der Laan, Bas Douma


advertentie