PvdA/GL en D66: "Wereldwinkel Abcoude moet blijven"

Abcoude - Voor de Wereldwinkel in Abcoude dreigt het doek te vallen. De gemeente wil het pand waarin de winkel is gevestigd namelijk verkopen. 

Daarom zijn PvdA/GroenLinks en D66 een actie gestart om de Wereldwinkel te behouden. In een gezamenlijk persbericht kondigen de fracties aan dat zij tijdens de gemeenteraadsvergadering van komende donderdag een motie voor het behoud van de Wereldwinkel gaan indienen. 

Raadsleden Eelco Doorn (D66) en Pieter Kroon (PvdA/GroenLinks): “In de Wereldwinkel in Abcoude werken zo’n 35 vrijwilligers. Daarnaast draagt de winkel bij aan een aantrekkelijk winkel- en dorpscentrum en wordt het fair trade-gedachtegoed op een fysieke plek uitgedragen. Na het verdwijnen van Abcoude Proof zou dit het volgende verlies voor het dorpscentrum betekenen.”

De Wereldwinkel in Abcoude bestaat al zo’n 25 jaar en wordt gerund door vrijwilligers die zich zes dagen per week inzetten voor een betere wereld. De winkel maakt zelf geen winst, de paar honderd euro die per jaar overblijft gaat naar een goed doel.

Dat de Wereldwinkel toch kan bestaan, is omdat ze maar een kleine vergoeding hoeft te betalen voor het pand aan de Brugstraat nummer 9. Nu de gemeente, die eigenaar van het pand is, het wil verkopen, dreigt het doek voor de Wereldwinkel in Abcoude te vallen.

Om te voorkomen dat de Wereldwinkel moet sluiten, dienen D66 en PvdA/GroenLinks tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdag 31 oktober a.s. een motie in die het college van B&W vraagt met het bestuur van de Wereldwinkel tot een oplossing te komen waardoor de winkel behouden kan blijven.

Die oplossing zou bijvoorbeeld eruit kunnen bestaan dat het pand niet wordt verkocht, of dat als het pand toch wordt verkocht, de Wereldwinkel van een ander geschikt onderkomen te voorzien. Dit zou ook in lijn zijn met de in 2017 gedane toezegging van het college dat bij verkoop van maatschappelijk vastgoed altijd gekeken wordt hoe de maatschappelijke functie kan worden behouden.

Pieter Kroon en Eelco Doorn: “De Ronde Venen is een Fairtrade Gemeente, zo valt bij verschillende ingangen van de dorpen te lezen. Dan kan het niet zo zijn dat de laatste fair trade winkel in De Ronde Venen door toedoen van de gemeente moet sluiten. We hopen dan ook dat een meerderheid van de gemeenteraad zich achter onze motie schaart en dat de Wereldwinkel in Abcoude kan blijven bestaan!”

Op de foto's: Pieter Kroon (links) en Eelco Doorn (rechts) bij de Wereldwinkel Abcoude


advertentie