Extra aandacht en waardering jonge mantelzorgers

De Ronde Venen - Gemeente De Ronde Venen wil jonge mantelzorgers extra aandacht en waardering geven, meldt ze in een persbericht.

“Mantelzorg is langdurige zorg die vaak je leven beheerst. Maar het is ook je zorgen maken over
een langdurig ziek familielid. Dat is heel zwaar. Zeker als de mantelzorger daarnaast nog naar
school gaat, een eerste studie volgt of een baan heeft. Dan is het bijna niet te doen. De inzet van
jongeren is vaak groot, maar ook verborgen. Wij zien ze als jonge helden.” Zo vertelt wethouder
Alberta Schuurs.

De wethouder vervolgt: “Een jonge mantelzorger wordt, gedwongen door de situatie zoals die is,
sneller volwassen. De leerkrachten op school en andere familieleden kunnen het veilige baken zijn, een vertrouwd luisterend oor of de helpende hand. Omdat de thuissituatie voor deze jongeren normaal is, zullen zij niet direct een beroep doen op de ondersteuning.”

Eén op de vijf scholieren groeit op met een langdurig ziek familielid. Daarvan verleent drie procent intensieve hulp. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau over jonge mantelzorgers. 

Aan jongeren die opgroeien met een ziek familielid moet de juiste ondersteuning en erkenning worden gegeven. “De lunch op de landelijke Dag van de Mantelzorg, maar ook de pizza- en filmavonden zijn voor ons een mooi moment om kennis met hen te maken en te horen waar zij behoefte aan hebben”, vertelt Ester Hoogkamp van Mantelzorg De Ronde Venen.

“We starten een brusjesgroep, waar broers en zussen van kinderen met een beperking elkaar kunnen ontmoeten. Bij dit soort activiteiten delen zij hun verhaal én leren wij ze beter kennen.”

De gemeente wil zowel de jonge- als de oudere mantelzorger een waardering geven voor de goede zorgen. Ben jij, of ken jij iemand die opgroeit met een broer, een zus of een ouder die langdurig ziek is? Schrijf je in bij Mantelzorg De Ronde Venen. Jongeren tot 25 jaar ontvangen als bedankje twee bioscoopbonnen.

Ben jij of ken jij iemand die zorgt voor een ander voor minimaal 8 uur per week en 3 maanden per jaar? En woont de persoon voor wie wordt gezorgd in de gemeente? Schrijf je dan ook in bij Mantelzorg De Ronde Venen. Iedereen die ouder is dan 25 jaar ontvangt een tegoed van € 50 op zijn/haar Mantelzorgpas.


advertentie