Verkoop Eneco levert buurgemeenten miljoenen op

Regio - Afgelopen maandag werd bekend dat het energiebedrijf Eneco waarschijnlijk in Japanse handen komt. Het Japanse conglomeraat Mitsubishi en het eveneens Japanse elektriciteitsbedrijf Chubu betalen samen € 4,1 miljard voor het concern, met zo'n 3.000 medewerkers en een omzet van € 4,1 miljard. Eneco is op dit moment nog eigendom van 44 Nederlandse gemeenten.

Eneco is eigendom van 44 gemeenten. Indien de overname doorgang vindt, kan een aantal buurgemeenten van De Ronde Venen een aanzienlijk bedrag voor hun aandelen in het energiebedrijf tegemoet zien.

Zo ontvangt de gemeente Uithoorn om en nabij € 27,5 miljoen voor haar pakket, terwijl de gemeente Amstelveen € 61,5 miljoen kan verwachten. De gemeente Aalsmeer ontvangt € 27,8 miljoen.

De grootste klapper echter maakt de gemeente Rotterdam. Rotterdam is de grootste aandeelhouder in Eneco en kan een bedrag van bijna € 1,3 miljard op de bank verwachten.

Wat de diverse gemeenten met de bedragen gaan doen is nog niet bekend. De Nederlandse overheid moet de overname goedkeuren.


advertentie