Concessie Connexxion vijf jaar verlengd

Regio - Openbaar vervoerbedrijf Connexxion mag tot december 2032 het busvervoer in de concessie Amstelland-Meerlanden (AML) blijven verzorgen, schrijft OVPro.nl. De looptijd van de ov-concessie wordt namelijk met vijf jaar verlengd. Daarmee heeft het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam ingestemd na verzoek van Connexxion.

Eigenlijk zou de AML-concessie eindigen in 2027, maar door dit besluit is de concessieperiode nu vijftien jaar. Dat is langer dan de meeste busconcessies in Nederland. De Vervoerregio Amsterdam had in het bestek de mogelijkheid tot verlenging opgenomen, om het zo aantrekkelijker te maken om gedurende de looptijd over te stappen naar zero emissie-vervoer.

Om de concessie te kunnen verlengen, moest Connexxion wel aan enkele criteria voldoen. Zo moet het uiterlijk vijf jaar na aanvang van de concessie in zero-emissiebussen en bijbehorende productiemiddelen investeren. Daarbij moet het vervoer in AML vanaf de start van de concessie in de jaarlijkse OV-Klantenbarometer minimaal met een 7,2 worden gewaardeerd door reizigers. Bovendien moet Connexxion haar verplichtingen vanaf de start van de concessie in voldoende mate zijn nagekomen.

Volgens de Vervoerregio Amsterdam heeft Connexxion aan alle vereisten voldaan. In de concessie AML bood het aan meteen bij de start al elektrisch te gaan rijden. Die deadline werd echter niet gehaald door problemen met de infrastructuur, maar enkele maanden later stroomden er 100 elektrische bussen in.

Inmiddels zijn er ook nieuwe voertuigen besteld. Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, heeft € 130 miljoen uitgetrokken voor nieuwe elektrische bussen die gaan rijden in de regio Amsterdam en Haarlem. Deze bussen hebben een actieradius van 350 kilometer op één volle accu.

In De Ronde Venen verzorgt Connexxion de buslijnen 340 (Haarlem – Mijdrecht Rondweg) en 348 (Mijdrecht/Uithoorn - Amsterdam Zuid). Daarin komt vooralsnog geen wijziging.

Bron: OVPro.nl


advertentie