Inwoners provincie Utrecht starten nieuwe jaar met IkPas

Regio - Inwoners uit alle gemeenten van provincie Utrecht starten het nieuwe jaar met de actie IkPas, de Nederlandse versie van Dry January, schrijft de GGD regio Utrecht.

Mede dankzij de positieve aanpak, het laagdrempelige karakter en de steun van deelnemers onderling, hebben vorig jaar ruim 3.400 mensen in de regio Utrecht meegedaan aan IkPas. Belangstellenden kunnen zich ook dit jaar weer aanmelden op de website www.ikpas.nl.

IkPas is een uitdaging aangaan met jezelf. Door een maand lang de alcohol te laten staan, wordt men zich bewust van het eigen alcoholgebruik en worden vastgeroeste patronen doorbroken. In de Nederlandse cultuur is het drinken van alcohol heel geaccepteerd. Er is eigenlijk altijd wel een reden voor een drankje; een feestje, ter ontspanning, of omdat we het verdiend hebben na een dag hard werken.

In gezelschap wordt zelfs vaak als ongezellig ervaren als je niet een glaasje meedrinkt. Tegelijkertijd is het officiële gezondheidsadvies nul glazen.

Er is nog veel onwetendheid over de gezondheidsrisico’s van het drinken van een dagelijks glas wijn, bier of een andere alcoholische drank. Zo verhoogt het drinken van één glas alcohol per dag al het risico op borstkanker voor vrouwen en is het drinken van alcohol gerelateerd aan verschillende soorten kanker.

Deelnemers van eerdere edities voelden zich tijdens IkPas fitter, sliepen beter en/of vielen af. Daarnaast laat onderzoek zien dat je lever in een maand tijd gezonder wordt.

Van de deelnemers zegt 65% bewuster te zijn van de rol van alcohol in hun leven en heeft bijna de helft van de deelnemers het gevoel een gewoonte te hebben doorbroken.

Iedereen die wil meedoen aan IkPas kan zich inschrijven via de website www.ikpas.nl. Ervaringen zijn te delen via de Facebookpagina van IkPas en op Twitter via #ikpas. 

De 30-dagen-zonder-alcohol-actie begint op 1 januari 2020.

IkPas is een jaarlijks terugkerende actie die in de regio Utrecht uitgevoerd wordt door GGD regio Utrecht, Jellinek en gemeenten. IkPas is de Nederlandse vertaling van campagnes die ook in veel andere landen wordt gehouden: Dry January in Engeland, Tournee Minerale in België en OcSober in Australië. Deze campagnes hebben een soortgelijke insteek: een fris begin van het nieuwe jaar en de uitdaging met jezelf aangaan.


advertentie