363 geregistreerde beveiligingscamera's in gemeente

De Ronde Venen - In De Ronde Venen staan bij de politie in totaal 363 bewakingscamera's geregistreerd. Dat betekent één beveiligingscamera op iedere 125 inwoners. Van de 363 geregistreerde beveiligingscamera's zijn er zeven door de gemeente en andere overheidsinstellingen geregistreerd.

Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren, worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen. 

Met name om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen ergeren zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren. 

Vooral in de stad Utrecht blijkt men alles goed in de gaten te willen houden. In die gemeente staan namelijk 520 overheidscamera’s geregistreerd. In Amersfoort zijn 84 publieke camera’s geregistreerd. In Stichtse Vecht zijn daarna de meeste camera’s van de gemeente of een andere overheidsinstantie: 47. 

Dit blijkt uit stukken die de website VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie.

Uit de stukken die de website in handen kreeg, komt verder naar voren dat in de gehele provincie Utrecht in totaal 19.127 beveiligingscamera’s bij de politie geregistreerd staan. Dat komt neer op één camera voor iedere 70 inwoners van de provincie.

In de stad Utrecht staan, van alle 26 Utrechtse gemeenten, de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 4.506. In Amersfoort worden op 4.471 camera’s beelden vastgelegd en Zeist maakt de top-3 compleet met 892 camera’s.

De cameradichtheid, het aantal camera’s per 10.000 inwoners, is in De Ronde Venen 82 camera's per 10.000 inwoners. De hoogste cameradichtheid is in Amersfoort: per 10.000 inwoners telt die gemeente 286 beveiligingscamera’s. Oudewater telt 268 camera’s per 10.000 inwoners. In de stad Utrecht zijn er per 10.000 inwoners 128 camera's geregistreerd.

Het aantal beveiligingscamera's per 10.000 inwoners bedraagt voor de gehele provincie Utrecht 143. Per vierkante kilometer staan er in de provincie Utrecht 13 beveiligingscamera's.

 

Bron: VPNGids.nladvertentie