Burgemeester Divendal voor vuurwerkverbod

De Ronde Venen - Burgemeester Divendal van De Ronde Venen staat positief tegen een eventueel (gedeeltelijk) vuurwerkverbod, zo heeft hij RTV Utrecht laten weten. "Ik sta positief tegenover een landelijk besluit tot een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod. Een vuurwerkverbod is immers een stuk veiliger en minder kostbaar."

Een grote meerderheid van burgemeesters in de provincie Utrecht is voor een verbod op knalvuurwerk. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht. Van de 26 burgemeesters zijn er 24 vóór een vorm van een verbod en zijn er twee tegen.

"Het moet gewoon ophouden", aldus Frits Naafs, burgemeester van Utrechtse Heuvelrug. Voor hem is de maat vol na afgelopen nieuwjaarsnacht. "Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden dat ik in deze gemeente al in september met politie, brandweer en een jongerenwerker om de tafel moet voor een draaiboek. Alles om het in goede banen te leiden."

En Naafs krijgt bijval van zijn directe collega's. Samen met vier andere burgemeesters uit het oosten van de provincie trekken ze zelfs samen op voor verbod op knalvuurwerk en pijlen. De burgemeesters van Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Renswoude, Veenendaal en Wijk bij Duurstede willen hiervoor een motie indienen tijdens een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De roep om een verbod lijkt nu harder te klinken dan ooit. In eerdere reacties lieten de burgemeesters van Utrecht, Veenendaal en Nieuwegein zich al fel uit voor een vuurwerkverbod. Burgemeester Frans Backhuijs (VVD) van Nieuwegein vergeleek de nieuwjaarsnacht zelfs met een burgeroorlog. "In geen enkel ander land in Europa wordt op deze gewelddadige manier de jaarwisseling gevierd."

Veel burgemeesters die voor een verbod zijn, zien nog wel flinke haken en ogen. Er zijn vooral veel zorgen over de uitvoerbaarheid. "Zo'n verbod moet je wel kunnen handhaven, anders is het alleen maar stoere praat en zullen weinig mensen zich er iets van aantrekken", aldus burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Dat ziet ook Roland van Benthem (VVD) van Eemnes. "Handhaving op lokaal niveau is een lastige opgave zolang een landelijk verbod niet gerealiseerd is."

De meeste burgemeesters zijn te porren voor een verbod op knalvuurwerk en pijlen. "De ellende, schade en overlast die het vuurwerk nu veroorzaakt, is niet normaal meer. Ik gun iedereen zijn plezier, maar de grens is bereikt", aldus burgemeester van Houten, Gilbert Isabella (PvdA).

Ook Titia Cnossen van de gemeente Woudenberg is stellig. "Het plezier bij het afsteken van vuurwerk weegt niet meer op tegen de maatschappelijke kosten, de overlast voor mens, dier en milieu, geweld tegen politie en andere hulpdiensten tijdens de jaarwisseling."

Lees HIER alle reacties van burgemeesters in de provincie Utrecht.

Bron en kaartje: RTV Utrechtadvertentie