Verdeelde politieke reacties plan 60 op n-wegen

Regio - Niet alle partijen in de Provinciale Staten van Utrecht zijn enthousiast over het voornemen van gedeputeerde Arne Schaddelee om op alle provincale wegen de snelheid te verlagen. Hij wil dat zo snel mogelijk invoeren, het liefst naar 60 kilometer per uur.

Bijzonder is de reactie van coalitiegenoot CDA. Fractievoorzitter Derk Boswijk zegt het hier nog nooit over te hebben gehad met zijn partner van de ChristenUnie: "We vinden het nu dan ook te kort door de bocht. Maar als de verkeersveiligheid aantoonbaar verbeterd kan worden zullen we daar als CDA wel serieus naar kijken."

De VVD is stellig: "80 is prachtig", schrijft Statenlid Bob de Jager: "Al met al is de VVD tegen een algemene snelheidsverlaging op provinciale wegen." Daarnaast noemt de partij het ronduit 'levensgevaarlijk'. Volgens de VVD breng je onder meer fietsers en voetgangers juist in gevaar met de maatregel, omdat er meer auto's tegelijk op de gemeentelijke wegen zullen zijn.

Ook de PVV is geen voorstander van het plan. Fractievoorzitter René Dercksen: "Ik verdenk de gedeputeerde er van (dat hij) hiermee zijn afkeer voor de auto en automobilist vorm wil geven. De provincie moet zorgen dat de wegen veilig zijn en als zodanig worden aangelegd. Langzamer is oke waar het niet anders kan, alleen als het de veiligheid aantoonbaar bevordert.

GroenLinks is wel blij met het pleidooi. Statenlid David Oude Wesselink is benieuwd naar een plan.


advertentie