Lezing over wiskundige patronen in de natuur

Wilnis - Op dinsdag 4 februari a.s. is vanaf  20:00 uur een lezing in het NME-Centrum De Woudreus over de wiskundige patronen in de natuur.

De manier bijvoorbeeld waarop de zaadjes in de zonnebloem georganiseerd zijn is opvallend. De spiraalvormige structuur is duidelijk herkenbaar. Zou daar een soort ordeningsprincipe achter zitten? Het antwoord is simpelweg Ja!

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de herkomst van deze structuren en het wiskundige verband en waar je dit allemaal tegen kunt komen. Het begrip gouden hoek speelt een belangrijke rol in deze merkwaardige fenomenen.

Verder wordt aandacht besteed aan de symmetrie in de natuur. In honingraten is duidelijk een zeskantige vorm te herkennen, net zoals overigens bij basaltblokken en de huidschubben van reptielen.

Er wordt ingegaan op de merkwaardige tekeningen die je op de huid van verschillende dieren aan kunt treffen en gaan op zoek naar een verklaring daarvoor. Hier komen we de briljante Britse wetenschapper Alan Turing tegen, die in de jaren '50 een aanzet gaf voor het begrijpen van al deze ingewikkelde patronen. 

De lezing begint om 20:00 uur in het NME-centrum De Woudreus, De zaal is open vanaf 19:45 uur. Er wordt een 'vrijwillige' bijdrage gevraagd van € 2,50.

Neem voor meer informatie telefonisch contac op met Tinok van Hattum op telefoonnummer (0297) 53 45 62.

Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/ afdeling/de-ronde-venen-uithoorn.


advertentie