Provincie onder verscherpt financieel toezicht

Regio - De provincie Utrecht staat komend jaar onder verscherpt financieel toezicht van het Rijk. Dat heeft minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. De provincie heeft voor het tweede jaar op rij de boekhouding niet op orde.

De maatregel komt niet geheel onverwacht. Utrecht blunderde met de jaarrekening over 2017. Die werd anderhalf jaar te laat afgerond vanwege het grootschalige onderzoek naar een post van € 12,2 miljoen bij het Uithoflijnproject, die maar niet verantwoord kon worden.

De jaarrekening van 2018 liep daardoor ook veel vertraging op. Door die vertraging was de provincie genoodzaakt zeker € 1,5 miljoen uit de pot 'onvoorziene kosten' te halen, om de extra arbeidsuren van medewerkers en specialisten met een hoger tarief te betalen.

Gedeputeerde Robert Strijk heeft vorige week bekendgemaakt dat de provincie Utrecht overstapt op een nieuwe accountant. Accountantsbureau EY had aangegeven dat controle van de boeken veel tijd zou kosten omdat de stukken die de provincie heeft aangeleverd van slechte kwaliteit zijn. Accountants van PwC verwachten sneller orde op zaken te kunnen stellen.

Het Rijk heeft Utrecht al eerder op de vingers getikt. Ruim een jaar geleden stopte het ministerie tijdelijk met het uitbetalen van zo'n € 4 miljoen per week aan voorschotten.

Minister Knops eist nu dat de jaarstukken van 2019 uiterlijk op 15 juli a.s. op zijn bureau liggen, zoals de provincie Utrecht hem eerder heeft beloofd.

De minister benadrukt in een brief aan de provincie dat zijn ambtenaren vanaf nu intensiever contact zullen houden met hun collega's in Utrecht. De provincie hoeft op dit moment nog geen toestemming aan het Rijk te vragen om uitgaven te doen. Die maatregel kan hij alsnog nemen als het verscherpte toezicht te weinig resultaat heeft.

Deze woensdag vergaderen de Provinciale Staten over de ontstane situatie.

Bron: RTV Utrecht


advertentie