Tentoonstelling '75 jaar vrijheid' in Poldermuseum

Waverveen - Maandag 9 maart a.s. opent burgemeester Divendal de tentoonstelling ’75 jaar vrijheid’ in het Poldermuseum in Waverveen. Een bijzondere tentoonstelling met een groot aantal originele stukken uit de Tweede Wereldoorlog, verzameld door de oprichter van het Poldermuseum, Jan Compier en samengesteld in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV).

De tentoonstelling is vanaf dinsdag 10 maart a.s. op afspraak te bezoeken. 

Ter herdenking van de bevrijding organiseert het Poldermuseum de tentoonstelling ’75 jaar vrijheid’ met stukken uit eigen verzameling. Jan Compier heeft door de jaren heen een bijzondere collectie aan documenten en materialen verzameld, zoals identiteitsboekjes, voedselbonnen, proclamaties, originele (verzets)kranten, strooifoto’s van het Koninklijk Huis, een Jodenster en dagboeken van zowel slachtoffers als van NSB-ers.

Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling bestaat uit de nalatenschap van Chris van der Linden. Hij was amateur-historicus met een grote passie voor het onderzoek naar de zes oorlogsvliegtuigen die zijn neergestort in wat nu de gemeente De Ronde Venen is.

Jan vind het erg belangrijk te laten zien dat geschiedenis niet zwart wit is. “Je weet niet van jezelf wat jij allemaal zou moeten doen om bijvoorbeeld je gezin te beschermen als er oorlog uitbreekt. Sommigen hebben bewust de keuze gemaakt, maar heel veel mensen hadden geen keuze. Net als het RHCVV vind ik het heel belangrijk om deze verschillende kanten te tonen, om te zorgen voor bewustwording. Het besef dat oorlog weer heel makkelijk kan gebeuren”.

“Het RHC Vecht en Venen werkt mee aan het samenstellen van deze tentoonstelling omdat enerzijds het zo’n bijzondere collectie is,” aldus RHCVV-directeur Roosmarijn Ubink, “anderzijds omdat het niet vergeten mag worden. Herdenken is herinneren voor de toekomst.”

Rond de tentoonstelling heeft het RHCVV een lesprogramma ontwikkeld voor basisscholen. Met interactieve rondleidingen worden de kinderen meegenomen door de tentoonstelling, waarbij de nadruk ligt op de verschillende verhalen die er zijn over de Tweede Wereldoorlog. De leerlingen zullen erachter komen dat er niet zoiets bestaat als ‘hét verhaal’ over de oorlog.

De tentoonstelling ’75 jaar vrijheid’ is van 10 maart t/m 31 oktober 2020 te bezoeken in Het Poldermuseum in Waverveen aan de Botsholsedwarsweg 13a, Waverveen. Het museum kent geen vaste openingstijden en is op afspraak te bezoeken van woensdag t/m zaterdag. Neem voor het maken van een afspraak contact op, op telefoonnummer (0297) 58 24 64.

Het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen bewaart en beheert de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, De Bilt en Weesp. Daarnaast bevind er zich een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. Op de studiezaal kunt u terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek historische boeken.

Regelmatig worden cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd, ook in het kader van 75 jaar vrijheid. Kijk voor meer informatie op www.rhcvechtenvenen.nl.


advertentie