Politie waarschuwt voor babbeltruc coronavirus

Regio - De politie en ouderenbond ANBO waarschuwen voor een nieuwe babbeltruc. Dieven bellen aan bij bejaarden en doen zich voor als medewerker van een ziekenhuis dat onderzoek doet naar het coronavirus. Ze proberen zo binnen te komen om geld of waardevolle spullen te stelen. 

"Er komt nooit een zorgmedewerker onaangekondigd bij u aan de deur voor een onderzoek", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO in Woerden. "Trap er daarom niet in, doe zo snel mogelijk de deur dicht en meld dit bij de politie." 

Volgens de ouderenbond wordt één op de vijf senioren lastiggevallen met babbeltrucs. De daders zoeken steeds meer nieuwe manieren om binnen te komen. Zo kwamen een paar maanden geleden nepverpleegkundigen aan de deur om zogenaamd bloed af te nemen. 

De afgelopen maand zijn volgens ANBO meer dan tweehonderd ouderen slachtoffer van mensen die ouderen opbelden en zeiden dat ze van de Belastingdienst waren. "Het is ongelofelijk, maar het gebeurt. En daarom waarschuwen we iedereen om alert te zijn en niemand binnen te laten."

In de strijd tegen babbeltrucs heeft ANBO inmiddels een cursus zodat ouderen leren hoe ze moeten omgaan met dit soort situaties.


advertentie