Lezing Ad van Liempt over foto's WOII

Regio - Maandag 16 maart a.s. geeft journalist, auteur en programmamaker Ad van Liempt in het
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHC Vecht en Venen) in Breukelen vanaf 20:00 uur een lezing naar aanleiding van de foto-expositie 'Oorlog in de provincie – de Utrechtse 50 foto’s'. 

Hij vertelt de verhalen achter de foto’s; want juist door die verhalen gaan foto’s spreken. Ze laten de vele gezichten van de oorlog zien. Ad van Liempt maakte deel uit van de werkgroep die de foto’s voor de tentoonstelling heeft gekozen.

Voorafgaand aan de lezing is vanaf 19:00 uur de tentoonstelling te bezoeken. Om 20:00 uur start dan de lezing door Ad van Liempt in de naastgelegen Aula van het 4-in-1 gebouw (Broklede).

Foto’s zijn een krachtig middel om herinneringen te bewaren en de geschiedenis te laten zien. Met de verhalen die zij vertellen doordringen zij ons van de betekenis van 75 jaar Vrijheid. In de
tentoonstelling komen specifieke aspecten aan bod uit de provincie Utrecht, tezamen vormen zij de visuele oorlogsgeschiedenis van de provincie; zoals de mobilisatie en de rol van de Grebbelinie, Kamp Amersfoort, de betekenis van de Maliebaan in Utrecht, en de aftocht van het Duitse leger in Woudenberg.

Ook het dagelijks leven ging, tegen het decor van de oorlog, door: spelende kinderen, bruiloften, fanfare en humor.

De foto-expositie in Breukelen hoort bij het landelijke project 'De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s', een nationaal project in het kader van de lustrumviering 75 Jaar Vrijheid. In elke provincie is in beeldbanken, bij historische kringen, musea, archieven en bij het publiek gezocht naar de 50 meest aansprekende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. 

Ook het RHC Vecht en Venen leverde foto’s uit eigen collectie aan. De foto van de begrafenisstoet voor verzetsstrijders die op 5 mei 1945 in Vinkeveen sneuvelden werd – mede door het intrigerende verhaal erachter – opgenomen in de Utrechtse 50 keuzes en expositie.

De lezing van Ad van Liempt is gratis toegankelijk, Aanmelden is verplicht. Aanmelden kan per e-mail via aanmelden@rhcvechtenvenen.nl. Het RHC Vecht en Venen is te vinden aan de Schepersweg 6E in Breukelen.

Het RHC Vecht en Venen bewaart en beheert de archieven van de gemeenten De Ronde Venen, Stichtse Vecht, de Bilt en Weesp. Daarnaast bezit het een grote verzameling historische archieven van particulieren, bedrijven, verenigingen en kerken uit de hele streek. In de studiezaal kan men terecht voor onderzoek en het inzien van de bibliotheek.

Regelmatig worden cursussen, lezingen en tentoonstellingen georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.rhcvechtenvenen.nl


advertentie