Regionaal Historisch Centrum wil corona-archief

Regio - Bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) staat allereerst de zorg voor de gezondheid van iedereen en de maatregelen om verspreiding van het coronavirus in te dammen voorop.

Daarnaast ziet het RHCVV als archiefdienst dat nu geschiedenis wordt geschreven. Om deze reden bouwt het RHCVV, samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen in het land, mee aan een (digitaal) archief over het coronavirus en de gevolgen daarvan voor Nederland, en het RHCVV speciaal voor deze regio.

Naast de overheidsarchieven zal particulier archief over 50-, 100 jaar namelijk van essentieel belang zijn voor onderzoek. Net zoals onderzoekers nu blij zijn met historische bronnen uit 1918 (de Spaanse Griep) of het Rampjaar (1672).

Om deze informatie veilig te stellen roept het RHCVV de hulp in van de inwoners van Stichtse
Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp. De meeste mensen zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van horeca, scholen, musea en theaters, de stille straten, het thuiswerken en thuis les krijgen, het niet doorgaan van kerkdiensten. Het niet naleven van de maatregelen, maar ook de sociale initiatieven die ontstaan om elkaar te helpen.

Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar ook worden er briefkaarten gestuurd, pamfletten opgehangen in winkels en foto's en films gemaakt. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en nieuwe generaties.

Het RHCVV is op zoek naar informatie en materiaal dat iets zegt over de invloed van het coronavirus op het (dagelijks) leven in onze regio. Hierbij kan worden gedacht aan:

• Foto’s van het leven op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de
informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties, lege schappen bij de plaatselijke supermarkt, lege straten, of juist groepsvorming.
• Flyers en posters, met mededelingen over coronamaatregelen e.d. (die kunnen uiteraard ook later worden opgestuurd, als ze niet meer nodig zijn).
• Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.
• Kaartjes of tekeningen die ontvangen zijn om u te steunen.
• Digitale berichten op Whatsapp of social media (moeilijk digitaal vast te leggen, maar het RHCVV overlegt graag). Linkjes zijn ook welkom.

Let op: het gaat hierbij vooral om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Kopieën van foto’s of documenten hoeft u niet op te sturen, krantenknipsels evenmin.

E zijn verschillende manieren om het materiaal bij het RHCVV te krijgen. Kijk hiervoor op de website van het RHCVV: www.rhcvechtenvenen.nl.

Neem voor meer informatie contact op met het RHCVV op telefoonnummer (0346) 259 425 of per e-mail via hotspot@rhcvechtenvenen.nl.

De studiezalen van het RHCVV zijn op dit moment gesloten, maar het RHCVV is wel bereikbaar.


advertentie