Dorpsacademie gaat door ondanks coronacrisis

Wilnis - ‘Blijf thuis’ riep premier Rutte iedereen in Nederland inmiddels al een aantal weken
geleden op. ‘Lekker niet naar school!’ dachten veel kinderen in eerste instantie.

Zo niet de scholieren die naar Stichting Dorpsacademie komen. Zij wisten namelijk allang wat de rest van Nederland nu ook weet: verplicht thuiszitten is allesbehalve leuk. Gelukkig kwam Jenneke van Wijngaarden, directeur van De Dorpsacademie, met een oplossing. 

Jenneke: "De jongeren die bij ons komen, gaan vaak al langere tijd niet naar school. Er is geen
passend onderwijs voor ze. Onze Dorpsacademie biedt dan uitkomst. Wij geven hen structuur, leuke creatieve activiteiten en een gezellige omgeving. Alles is bij ons gericht op herstel en een toekomst, op maat gemaakt voor de scholier."

Een initiatief dat in deze tijd, net als de scholen, echter stil komt te liggen. Ook voor Stichting Dorpsacademie gelden de richtlijnen van het RIVM. En zo werden de jongeren ineens weer voltijd thuiszitters. 

Jenneke: "Ik zat zelf ook thuis en heb daar wat filmpjes opgenomen voor kunstonderwijs op afstand, maar het zat me niet lekker. We moesten toch meer kunnen doen?" En zo ontstond een creatieve oplossing: de Dorpsacademie vangt niet langer een groepje thuiszitters op, maar de thuiszitters komen los van elkaar, maar mét hun gezin. Als gezin kunnen zij in de Academie lekker creatief aan de slag.

Hoe gaat dat dan? "De jongere maakt een afspraak om met zijn of haar gezin te komen. Zij maken samen gebruik van ons heerlijke pand, de klaargelegde creatieve materialen en/of de
muziekinstrumenten. Ik maak voor- en achteraf alles goed schoon en bewaak scherp de RIVM-richtlijnen. Ik ben dus wel aanwezig en aanspreekbaar, maar houd wel altijd ruim voldoende afstand van het gezin. Op deze manier kunnen de jongeren en hun familie toch even de zinnen verzetten en wat lucht krijgen."

De ideale oplossing? Jenneke schudt haar hoofd. "Zeker niet. We hopen natuurlijk dat we snel weer de oude draad op kunnen pakken. Maar," zo voegt ze toe, "tot die tijd is het toch heel fijn dat dit kan. Dat vinden wij van De Dorpsacademie, maar dat vinden gelukkig ook de families die bij ons aan het werk gaan."

De Dorpsacademie vangt thuiszittende scholieren op. Jonge mensen vanaf twaalf die niet of nauwelijks naar school gaan, omdat er bijvoorbeeld geen passend onderwijs voor hen is. De
problematiek van de kinderen is uiteenlopend van aard, of het nu gaat over autisme, hoogbegaafdheid, pesten, psychische problemen als depressie of een problematische thuissituatie.

Kijk voor meer informatie op www.stichtingdorpsacademie.nl.


advertentie