75% aanvragen TOZO uitbetaald

De Ronde Venen - Bij de gemeente Utrecht zijn tot nu toe ruim 13.000 aanvragen binnengekomen voor een uitkering in het kader van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Van alle geldige aanvragen heeft 75% daarvan inmiddels twee voorschotten ontvangen. Het gaat om een bedrag van ruim € 18 miljoen. Dat meldt het college van B&W van Utrecht in een raadsbrief aan de gemeenteraad van Utrecht. De gemeente Utrecht voert deze regeling mede uit namens gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht. De brief bevat geen uitsplitsing per gemeente.

Twee weken geleden had de gemeente Utrecht nog een flinke achterstand: van de toen 12.000 aanvragen waren er nog maar 4.000 uitgekeerd. Volgens de regeling zouden aanvragers binnen vier weken hun uitkering moeten krijgen, maar dat was niet gelukt. De gemeente zei dat dit onder meer kwam omdat er in het begin veel onduidelijkheid was over de interpretatie van de regels. Ook kwamen er aanvullende voorwaarden vanuit Den Haag.

Van de ruim 13.000 aanvragen zijn er 1.000 afgewezen of ingetrokken, bijvoorbeeld als een ondernemer een dubbele aanvraag had gedaan of een te hoog inkomen had. In totaal is er nu ruim € 18 miljoen aan voorschoten uitgekeerd aan circa 10.000 Utrechtse ondernemers en ongeveer 2.500 ondernemers uit De Ronde Venen en Stichtse Vecht.

Sinds deze week kunnen ondernemers ook een bedrijfskrediet aanvragen bij de gemeente, bedoeld voor ondernemers die als gevolg van de coronacrisis hun bedrijfslasten niet meer kunnen betalen. Zo'n lening bedraagt maximaal € 10.157 tegen een rente van 2%


advertentie