Grote stijging WW-uitkeringen in regio

Grote stijging WW-uitkeringen in regio

Regio - Landelijk is het aantal WW-uitkeringen als gevolg van de coronacrisis al fors gestegen (plus 16,7%), maar in de arbeidsregio Groot Amsterdam, waartoe o.a. De Ronde Venen wordt gerekend, komt de klap nog veel harder aan. Daar steeg het aantal WW-uitkeringen met 28,7%. Dit is de grootste stijging van alle arbeidsmarktregio's. Vooral uitzend- en horecapersoneel meldde zich voor een werkloosheidsuitkering, zo meldt de uitkeringsinstantie UWV.

Vergeleken met april 2019 steeg het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam met 31,5%, eveneens de grootste stijging van alle arbeidsmarktregio's.

In zwaar getroffen sectoren zoals horeca, cultuur, winkels en transport verdween een groot deel van het werk door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Cafés, restaurants en musea moesten dicht en ook veel winkels sloten (tijdelijk) de deuren.

Het aantal WW-uitkeringen steeg het sterkst bij uitzendbureaus (plus 109%), horeca (plus 77%) en cultuur (plus 36%). Daartegenover staat dat het aantal WW-aanvragen bij de overheid in en om de hoofdstad nauwelijks toenam. Mogelijk komt dit door het extra werk dat verschillende overheidsinstanties hebben in verband met de coronamaatregelen.

De arbeidsmarktregio Groot Amsterdam bestaat naast de gemeenten Amsterdam en De Ronde Venen, uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, en Uithoorn.advertentie