Hulp voor huiseigenaren bij verduurzaming woning

De Ronde Venen - Gemeente De Ronde Venen organiseert in samenwerking met 'Winst uit je woning' een grootschalige inkoopactie voor huiseigenaren van isolatiemaatregelen en zonnepanelen. Hierdoor kunnen zij tegen lage kosten hun woning verduurzamen en hun energierekening verlagen.

Ook kunnen huiseigenaren subsidies aanvragen, hun cv-systeem waterzijdig laten inregelen en advies aan huis krijgen over het nemen van energiebesparende maatregelen.

De komende weken ontvangen alle huiseigenaren in De Ronde Venen hierover een brief. Hierin staat ook aangegeven hoe zij gebruik kunnen maken van de regelingen. De inkoopactie geldt onder andere voor: zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie en isolatieglas. 

Huiseigenaren die twee of meer isolatiemaatregelen nemen, kunnen bij de rijksoverheid gemiddeld 20% subsidie krijgen op de kosten. Ook kunnen zij subsidie ontvangen voor het nemen van kleine energiebesparende maatregelen in huis, zoals plaatsen van tochtstrips of aanschaf van een waterbesparende douchekop.

Deze subsidie ontvangen zij in de vorm van een voucher van € 70 die is in te wisselen bij de lokale bouwmarkt.

Daarnaast is het mogelijk het cv-systeem waterzijdig te laten inregelen. Dit betekent dat de radiatoren op de omvang en het gebruik van de ruimte worden afgestemd. Op die manier is minder gas nodig om het water in de radiatoren te verwarmen.

Tot slot is het mogelijk energieadvies aan huis te krijgen over het nemen van energiebesparende maatregelen.

Vanaf juni dit jaar kunnen huiseigenaren zich inschrijven voor de inkoopactie en het waterzijdig inregelen. 

Alle contactmomenten en werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de richtlijnen van het RIVM. De meeste werkzaamheden worden buitenshuis uitgevoerd. Ook overlegmomenten met huiseigenaren vinden op gepaste afstand buiten de woning plaats.

Bij het energieadvies is sprake van langer contact tussen huiseigenaar en adviseur. Daarom vindt dat plaats vanaf september 2020. Dit geldt ook voor de subsidie voor het nemen van kleine energiebesparende maatregelen.

Om drukte in de bouwmarkten te voorkomen, start de voucheractie per september.

In 2040 wil de gemeente klimaatneutraal zijn. Binnen die ambitie past het inwoners te stimuleren in het nemen van energiebesparende maatregelen. Wethouder Kiki Hagen: “Naast de opwek van duurzame energie hebben wij een belangrijke andere stap te nemen; minder energie gebruiken. Dit gebruik verminder je door spaarzaam om te gaan met energie en door woningen en gebouwen goed te isoleren."

"Met deze regeling"vervolgt Hagen "kunnen huiseigenaren in onze gemeente belangrijke energiebesparende maatregelen nemen. Een goed moment in een tijd waarin we toch al veel in en rondom het huis klussen en opruimen.”

Alle beschreven maatregelen zijn mogelijk door de Regeling Reductie Energiegebruik. Deze regeling richt zich alleen op eigenaren van koopwoningen.


advertentie