Burgemeesters sturen minister brandbrief

Regio - Zwembaden, bibliotheken en andere gemeentelijke voorzieningen dreigen in gevaar te komen, als er niet snel meer geld komt van de Rijksoverheid. Burgemeesters uit de provincie Utrecht hebben daarover een brandbrief gestuurd naar de minister, schrijft De Gelderlander op haar website.

De krant schrijft dat onder aanvoering van burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden en van burgemeester Petra van Hartskamp van Montfoort 21 Utrechtse gemeenten - waaronder De Ronde Venen - de noodklok luiden.

Veel van deze gemeenten - waaronder De Ronde Venen - verkeren financieel in zwaar weer en kampen door de coronacrisis met extra tekorten. ‘Wij zijn blij dat het kabinet zich op het standpunt stelt dat gemeenten financieel niet te lijden mogen hebben door deze crisis. Helaas is ook zonder corona de situatie zeer nijpend’, aldus de burgemeesters. 

De gemeenten willen een hogere vergoeding van de Rijksoverheid, om hun taken uit te kunnen blijven voeren. Volgens de burgemeesters zijn de taken van de gemeenten de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, zonder dat zij daar meer geld voor kregen. 

In de brandbrief vragen de gemeenten de taken en de vergoeding meer in balans te brengen. ‘Geef ons voldoende middelen om onze gemeenten vitaal te houden. Voorzieningen zoals bibliotheken, zwembaden en musea zijn van groot belang. Het zou zonde zijn wanneer deze organisaties hun deuren moeten gaan sluiten’. 

Eerder al uitte ook de provincie Utrecht haar zorgen bij het Rijk over de financiële problemen van Utrechtse gemeenten.

Behalve De Ronde Venen, ondertekenden de burgemeesters van Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, Eemnes, Houten, Leusden, Lopik, Montfoort, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en IJsselstein de brandbrief. 

Bron: De Gelderlander


advertentie