Vinkeveens YFU overleefde coronacrisis niet

Regio - Op haar website schrijft RTV Utrecht dat In de maand mei 20 Utrechtse bedrijven faillissement hebben aangevraagd. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Of dat allemaal door corona komt valt niet met 100% zekerheid te zeggen, zegt curator Inge Lok. "Maar het is wel drukker."

Bedrijven die geen vet op de botten hebben, kunnen corona er niet bij hebben, zegt curator Lok van Wijn & Stael Advocaten in Utrecht. "Bij een goedlopend horecabedrijf dat ineens omvalt is het duidelijk, maar vaak speelt er meer. Corona is soms het laatste zetje."

Stichting YFU in Vinkeveen was in maart het eerste bedrijf in de regio dat faillissement aanvroeg vanwege de gevolgen van de wereldwijde coronapandemie. De instelling regelde internationale uitwisselingen voor jongeren, maar ging na 62 jaar ten onder aan de crisis.

"Door corona was het in één klap weg", zegt directeur Jens Koopman. "Die zagen we niet aankomen."

Via de non-profit organisatie in Vinkeveen konden jongeren van tussen de 15 en de 18 jaar een jaartje high school of vrijwilligerswerk doen in landen als de Verenigde Staten, Hongarije, Chili, of China. Youth For Understanding (YFU) deed dat volgens Koopmans al 62 jaar.

"Mijn grootouders zijn gastgezin geweest en ik ben zelf geweest toen ik 17 was. Je zag dat bij heel veel studenten die met ons meegingen. Hun ouders of grootouders waren ook al met ons weggeweest", zegt Koopmans.

Volgens Koopmans was de organisatie na een moeilijke periode weer de goede weg ingeslagen, toen de coronacrisis roet in het eten gooide. "Een lening van de wereldwijde organisatie ging niet door en dat konden we niet aan. Als wij een hele sterke organisatie geweest waren, hadden we op onze reserves kunnen interen, maar dat ging niet. Door corona hebben we alle programma's voortijdig moeten staken."

Dat betekende niet alleen een verlies aan inkomsten, maar ook veel extra werk. "Het was een enorme heksenketel. Alle studenten die hier waren moesten teruggebracht worden naar huis en studenten uit het buitenland moesten weer terug naar Nederland. En dat met allerlei luchtruimen die gesloten waren. Gelukkig is alles gelukt."

Jens Koopman is sowieso blij dat uiteindelijk alles goed is afgerond. "Je wil ook mensen die aanbetaald hebben hun geld teruggeven. Dat is allemaal gelukt."

Koopmans dacht aanvankelijk nog aan een doorstart, maar ziet daar na een tijdje goed nadenken toch maar vanaf. "In uitwisselingsland is het nu heel lastig, omdat heel veel landen nog op slot zijn. En als ze weer opengaan, dan is dat vaak mondjesmaat. Dan heb je dus wel dezelfde overhead, maar een beperkt programma-aanbod, met beperkte aantallen. Dat is voor de hele branche lastig en voor ons in het bijzonder. We hebben zoals gezegd geen reserves meer."

Koopmans zit nu al weer een paar weken thuis en kijkt nu voorzichtig weer naar de toekomst. "Maar de banenmarkt zit behoorlijk op slot, dus dat is vervelend. Op dit moment heb ik helaas nog geen uitzicht op een nieuwe uitdaging. Ik geniet soms ook wel van mijn vrijheid, maar je geniet nou eenmaal veel meer als je weet dat er weer wat in het vat zit. "

Bron: RTV Utrechtadvertentie