Economische krimp provincie Utrecht beperkt

Regio - De economische krimp als gevolg van de coronacrisis blijft in de regio Utrecht, waaronder De Ronde Venen, relatief beperkt. Dat schrijven economen van de Rabobank in een rapport dat afgelopen maandag is verschenen.

In elke regio in Nederland zal de economie als gevolg van de coronacrisis dit jaar krimpen, maar er zijn per regio grote verschillen. Volgens de Rabobank lijkt het erop dat de grootstedelijke regio's in het westen de crisis beter doorstaan dan de regio's aan de randen van het land.

Ook de noordelijke helft van Noord-Holland, Noord-Drenthe en de regio's Amsterdam en Rotterdam komen waarschijnlijk iets beter door de crisis heen.

De zwaarst getroffen regio's zijn waarschijnlijk Zuid-Limburg en het gebied rondom de stad Groningen. Regio's die volgens de Rabobank ook een grote klap kunnen verwachten zijn de Zaanstreek, Gooi- en Vechtstreek, Leiden en Bollenstreek en Zuidwest-Friesland.

De regionale verschillen ontstaan voornamelijk door de economische sectorstructuur van de gebieden en het regionale ondernemingsklimaat.

"Regio's met een over-vertegenwoordiging van sterke krimpsectoren, zoals de horeca en de industrie, krijgen het waarschijnlijk zwaarder te verduren dan regio's waarin die sectoren zijn ondervertegenwoordigd. Het omgekeerde geldt logischerwijs voor sectoren met een relatief kleine verwachte krimp, zoals het onderwijs en de zorg", zegt Rabobank-econoom Rogier Aalders.

Het zogeheten ondernemingsklimaat hangt af van de nabijheid van andere bedrijven en kennisinstellingen, bereikbaarheid, gunstige ligging, economisch beleid en de kwaliteit van de woon- en werkomgeving. "Steden in de Randstad hebben een sterk ondernemingsklimaat."

Bron: RTV Utrecht


advertentie