Baambrugs boerenbedrijf bouwt innovatieve stal

Baambrugge - Melkveehouderij - en familiebedrijf - ‘Hoop op Zegen’ in Baambrugge neemt een nieuwe duurzame stal in gebruik, meldt de website www.agraaf.nl. De onderneming kreeg via een subsidie-regeling van de provincie Utrecht de financiering voor elkaar. ,,We zijn nu klaar voor de toekomst”, zegt Agnes Nelis. 

Via de provincie Utrecht kreeg het bedrijf subsidie uit het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3). Aanvankelijk was er in dat programma € 1,5 miljoen subsidie beschikbaar voor projecten, maar door de grote vraag naar de regeling heeft de provincie Utrecht nog € 5 miljoen toegevoegd, schrijft ze op haar eigen website. 

In totaal zijn 135 aanvragen goedgekeurd. Daarmee is er in totaal voor € 6,5 miljoen aan subsidie uitgekeerd aan Utrechtse boeren die willen innoveren. Voor de aanvragers geldt een maximum van € 100.000.

De nieuwe stal op het bedrijf van de familie Nelis is duurzamer en innovatiever dan de vorige. De veehouderij telt 120 melkkoeien en 70 stuks jongvee. De familie Nelis is blij dat de nieuwe stal inmiddels staat. ,,Het geeft zoveel meer comfort aan de dieren; de nieuwe stal is zowel breder als langer. Ook geeft het ons meer werkruimte en hebben we beter zicht op de drachtige koeien die in het afkalfhok staan. We zien ze nu gelijk bij binnenkomst en dat is wel zo prettig.”

Agnes Nelis, die samen met haar man Gerard en zoon Arjan het bedrijf leidt: ,,De subsidie heeft het mogelijk gemaakt de nieuwe stal neer te zetten. Het is fijn dat we er gebruik van konden maken. De nieuwe stal is veel duurzamer, want er is bewust gekozen voor onder andere dakisolatie. We kunnen het klimaat in de stal slim inregelen. Dat kon niet in de vorige stal. Het geïsoleerde dak houdt de warmte buiten. Als het toch te warm is, kunnen we nog ventilatoren aanzetten. Op die manier is het altijd comfortabel in de stal voor onze koeien. Maar natuurlijk staan de koeien bij goed weer gewoon in de wei.”

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: ,,Ik vind het belangrijk dat onze Utrechtse boeren de kans krijgen om te innoveren. De subsidieregeling maakt het mogelijk om stappen te zetten voor een duurzamere bedrijfsvoering met oog voor de toekomst. De overweldigende hoeveelheid aanvragen laat zien dat agrariërs vooruit kijken en aan de slag willen.”

Bron: www.agraaf.nl De foto is uitsluitend bestemd ter illustratie.


advertentie