Ondernemers iets positiever gestemd over toekomst

Regio - Ondernemers in sectoren die zich op consumenten richten zoals de horeca, hebben steeds meer het gevoel dat het dieptepunt van de crisis achter ze ligt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, dat de stemming maandelijks meet.

Het aantal ondernemers dat negatiever dan eerst dacht over het economische klimaat, is gedaald. Daarbij gaat het om de verwachte omzet en de personeelssterkte.

Het dieptepunt lag in april en mei, maar sindsdien zijn de omzetverwachtingen van ondernemers in de detailhandel, horeca en reisbranche dus verbeterd. In de horeca nam het percentage positief gestemde ondernemers het sterkst toe. Onder winkelbedrijven en in de persoonlijke verzorging waren de positief gestemde ondernemers weer in de meerderheid.

Dat er meer optimisme is, merken ze ook bij de Kamer van Koophandel. "Wij ervaren dat ondernemers ontzettende doeners zijn. Ze proberen er alles uit te halen wat mogelijk is. Versoepelingen van de coronaregels helpen daarbij", vertelt Marije Hovestad van het Coronaloket van de Kamer van Koophandel.

Ook de Kamer van Koophandel peilt de stemming onder ondernemers. "Daaruit blijkt dat zeven op de tien ondernemers verwachten dat het bedrijf de coronacrisis overleeft. Twee op de tien kunnen dat nog niet inschatten en 10 procent verwacht dat ze het waarschijnlijk niet overleven."

Ook over de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende drie maanden is de stemming onder ondernemers volgens het CBS in bijna alle consumentgerichte branches in juni verbeterd in vergelijking met voorgaande maanden. Alleen in de reisbranche verslechterde het beeld. In de reissector rekent 61 procent van de ondernemers op een krimp van het personeelsbestand in de komende drie maanden.

In juni zijn per saldo ook minder ondernemers negatief gestemd over het economische klimaat dan een maand eerder. Bij reisbureaus, reisorganisaties en -info doet zich de grootste verbetering voor.advertentie