Geluidsnormen bedreigen woningbouw

Regio - De bouw van honderdduizenden woningen komt in gevaar door nieuwe geluidsnormen van het Rijk. Dat zeggen Bouwend Nederland, Vereniging Eigen Huis in Amersfoort, de Woonbond en de Nederlandse Vereniging van Makelaars uit Nieuwegein.

Er liggen plannen om vanaf 2022 de geluidsbelasting van woningen op een nieuwe manier te berekenen. Dat zou volgens de organisaties betekenen dat huizen in bijvoorbeeld de omgeving van luchthavens als Schiphol het stempel slecht of zeer slecht leefklimaat krijgen. Gemeentes als De Ronde Venen zouden dan niet meer kunnen motiveren dat het verantwoordelijk is in deze gebieden te bouwen.

Volgens de organisaties "ligt uitstel of afstel op de loer voor de bouw van honderdduizenden woningen." De partijen hopen dat de overheid de huidige regels handhaaft en de rekenmethodes niet aanpast.

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland: "Als je die regeling gaat toepassen, wat het kabinet nu van plan is, zou je ook rond Rotterdam, Eindhoven, Maastricht niet kunnen bouwen. Terwijl de vraag naar woningen daar ook buitengewoon groot is."

Volgens de bouwers, makelaars en huizenbezitters zou het opperen van de nieuwe geluidsnorm al tot 'grote onrust' hebben geleid bij overheden en marktpartijen. Die zouden daarom minder geneigd zijn te investeren in bouwprojecten.

Bron: RTV Utrecht


advertentie