Regionale economie krimpt minder dan landelijke

Regio - De economie in de provincie Utrecht is, als gevolg van de coronacrisis, in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen met 6 tot 8%. Dit is lager dan de landelijke daling, die ruim 9% bedroeg. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de regio Utrecht kromp de economie met 6 tot 8 procent.

De krimp in de regio Utrecht-West, waaronder onder meer De Ronde Venen valt, bedroeg eveneens 6 tot 8%.

Het hardst getroffen is de regio Haarlemmermeer en omgeving, daar kromp de economie met 27 tot 29%. Die regio is voor een groot deel afhankelijk van luchtvaart en daaraan gerelateerde dienstverlening en juist die sectoren kregen harde klappen. Andere regio's die hard zijn getroffen zijn IJmond en Amsterdam: daar zagen ze de economie met 10 tot 12% krimpen.

"In al deze regio's hebben de horeca en de zorg een belangrijk aandeel in de krimp", zo duidt het CBS de cijfers. In de zorg zijn per saldo minder diensten geleverd, omdat vanwege corona veel afspraken en operaties zijn uitgesteld. Andere bedrijfstakken die een substantieel effect hadden op de krimp in deze regio's zijn de reisbemiddeling, cultuur, industrie en de uitzendbranche."

De regio's Almere en Delfzijl lieten juist de kleinste krimp zien, van minder dan 6 procent. In Almere bleef de krimp mede beperkt door goed presterende leasebedrijven. Verder zijn de bedrijfstakken die door de coronacrisis flink zijn getroffen in deze regio's relatief minder vertegenwoordigd.

Bron: RTV Utrecht Kaart: CBSadvertentie