Webinar Regionale Energiestrategie (RES)

Regio - Gemeenten De Ronde Venen, Woerden, Vijfheerenlanden, Oudewater, Stichtse Vecht, IJsselstein, Lopik, en Montfoort organiseren samen op 9 september a.s. een webinar over de regionale energiestrategie (RES).

Wat is die RES nou precies? Wat betekent het voor gemeente De Ronde Venen? En hoe kunnen inwoners meepraten? Deze vragen komen aan bod tijdens de online voorlichtingsessie op woensdag 9 september van 19:30 tot 21:00 uur.

Aanmelden voor het webinar kan via www.derondevenen.nl/webinar-res. Na aanmelding wordt van te voren de link naar het webinar toegezonden.

In 2019 publiceerde het kabinet het Klimaatakkoord. Hierin staat dat we met elkaar de CO2-uitstoot sterk gaan verminderen: in 2030 met de helft ten opzichte van 1990. Een van de afspraken is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Waar is ruimte en hoeveel? Zijn de plekken maatschappelijk gezien acceptabel en financieel haalbaar?

In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen mogelijkheden en keuzes. Het Nationaal Programma RES ondersteunt de regio's bij het maken van de RES.

Tijdens het webinar wordt toegelicht wat de RES precies is en vertellen wethouders van de betrokken gemeenten hoe zij de afgelopen tijd met de RES zijn bezig geweest. De Rondeveense wethouder Kiki Hagen (Duurzaamheid) vertelt hoe de RES samenhangt met de ontwikkeling van beleid in De Ronde Venen.

Vanaf september kunnen inwoners meedenken over welke gebieden in De Ronde Venen geschikt zijn voor zonnevelden en windmolens, en welke gebieden niet.

Het webinar kan worden teruggekeken. De link hiervoor wordt op de website van de gemeente gedeeld.

Meer informatie over wat de gemeente, inwoners en ondernemers allemaal aan duurzame stappen zetten, staat op www.duurzaamderondevenen.nl. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief van de gemeente op www.derondevenen.nl/duurzaam.


advertentie