'De mislukte redding van Renée Landau'

De Ronde Venen - Direct naast het gemeentehuis van Abcoude woonde het gezin van onderwijzer en plaatselijk ARP-voorzitter Pieter Willem Storm. Tijdens de verkiezingscampagne van 1937 sprak hij zijn afschuw uit over een NSB-propagandabord ‘Mussert of Moskou’ in zijn woonplaats. In juli 1941 weigerde hij gelden, ledenlijsten en andere bescheiden van zijn partijafdeling aan de politie over te dragen.

Nog later trok hij de verdere consequentie uit zijn overtuiging en bood met zijn vrouw onderdak aan het joodse meisje Henriëtte Renée Landau. Het kind was daar in goede handen. Toch liep het
mis. Maar hoe kwam ze daar eigenlijk terecht? 

Aldus de inleiding van het artikel dat Gertjan Broek, historisch onderzoeker, schreef voor ‘de Proosdijkroniek’, het kwartaalblad van de Historische Vereniging De Proosdijlanden en de Historische Kring Abcoude/ Baambrugge. In zijn artikel beschrijft hij de zoektocht naar de gebeurtenissen in het korte leven van het joodse meisje Renée Landau.

Het septembernummer van de Proosdijkroniek biedt een keur aan wetenswaardige artikelen, geschreven door een brede groep auteurs. In de verschillende verhalen krijgen lezers antwoorden op vragen over vroeger en informatie over hoe het ooit was in onze regio.

De schrijvende medewerkers doken in de archieven om interessante ontwikkelingen van vroeger te kunnen beschrijven.

Deze keer, naast het verhaal over Renée, ook artikelen over de gereformeerde kerk Postwijck in Baambrugge, het ontstaan van H70 in Vinkeveen, de schilder Dirk Breed uit Waverveen, de Maranathamavo in Mijdrecht, Thamerlaan 14 in Uithoorn, Wilnis in foto’s van vroeger en nu en
nog veel meer. 

Gekoppeld aan de prachtige opmaak door Jaco Kroon van Pijl14, is deze editie een genot voor elke
geschiedenisliefhebber.

Losse nummers van De Proosdijkroniek zijn vanaf 9 september a.s. voor € 5,95 verkrijgbaar bij boekhandels in De Ronde Venen. Leden van De Proosdijlanden en de HKAB ontvangen het blad gratis.


advertentie