Utrecht stemt in met Regionale Energie Strategie

Regio - Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad kan instemmen met de regionale plannen voor het opwekken van groene stroom. Die staan in de Regionale Energie Strategie (RES). Dat zijn plannen die zijn opgesteld door zestien Utrechtse gemeentes (U16), waaronder gemeente De Ronde Venen. Met de plannen wordt de basis gelegd voor het regionaal opwekken van 1,8 Terra Watt-uur (TWh) aan elektriciteit.

De RES is opgesteld naar aanleiding van een verzoek van de rijksoverheid. Die heeft alle Nederlandse regio's gevraagd met voorstellen te komen, om te voldoen aan Nationaal Klimaatakkoord.

De Utrechtse coalitiegenoten D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn enthousiast over de plannen, en daarmee is er een meerderheid in de raad. 

De oppositie is minder enthousiast. In de RES staat het aanbod van Utrecht om acht windmolens te bouwen in polder Rijnenburg. Daar zet de VVD zijn vraagtekens bij. 

De PVV is ronduit tegen de plannen van de RES. De partij bestrijdt dat er sprake is van een klimaatcrisis. De partij denkt daarnaast dat de plannen voor een onderliggende infrastructuur onbetaalbaar zijn. De bestaande initiatieven voor groene energie noemt de PVV 'Communistische GroenLinkse Energiecorporaties'. De PVV ziet oplossingen niet in windmolens en zonneparken, maar in kleinschalige kernenergie. 

Ook de Partij voor de Dieren is niet enthousiast, deze partij vindt de plannen niet ambitieus genoeg. De PvdD zou in een RES veel meer creatieve en onorthodoxe plannen willen zien.

Het debat vond plaats in een commissie, later moet de gemeenteraad van Utrecht nog formeel instemmen met het plan. Een definitief besluit valt na de volgende verkiezingen.

De U16 wordt gevormd door de gemeentes Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Daarnaast doen ook Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Waterschap Vallei en Veluwe, en de Provincie Utrecht mee aan de RES.

Al deze gemeentes, waterschappen en de provincie moeten instemmen met deze Regionale Energie Strategie.

Gemeente De Ronde Venen organiseert samen met een aantal andere gemeenten uit de U16 op 9 september a.s. van 19:30 tot 21:00 uur een online voorlichtingsessie over de RES. Kijk HIER voor meer informatie hierover.


advertentie