Doe mee met World Cleanup Day

De Ronde Venen - Op zaterdag 19 september is het World Cleanup Day. In ruim 180 landen geven mensen onze planeet een grote schoonmaakbeurt. Het doel is samen zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen.

Ook in De Ronde Venen worden die dag diverse opruimacties georganiseerd. De Ronde Venen is op weg om een klimaatneutrale gemeente te worden. Het goed scheiden en recyclen van afval speelt daarbij een belangrijke rol. Daardoor verbranden we minder afval en verbruiken we minder energie.

Door samen zwerfafval op te ruimen, houden we de gemeente schoon. En met het opruimen wordt ook informatie verkregen over het soort afval dat in het milieu ligt en de herkomst ervan. Dat inzicht is nodig om structurele oplossingen te vinden.

In de zomer wordt veel gerecreëerd op het water en dat levert zwerfafval op. Niet alleen op het water, maar ook aan de kant. Het najaar leent zich uitstekend om het afval op te ruimen. Daarom organiseert de gemeente opruimacties op World Cleanup Day.

Het opruimen kan zowel te voet, als met de boot, op de supplank of kano. De gemeente zorgt voor materialen zoals afvalgrijpers, handschoenen en vuilniszakken.

Burgemeester Divendal ondersteunt de Cleanup Day en is er zaterdag in Abcoude om 10:00 uur bij.

Op de website www.worldcleanupday.nl staan alle opruimacties in De Ronde Venen. Hieronder lichten we 3 acties uit.

De eerste is bij de Stelling van Amsterdam (bij Fort Abcoude) van 10:00 tot 12:00 uur. Aanmelden
hiervoor kan via nmederondevenen@odru.nl. Geef ook aan of u een kano of supplank wilt gebruiken, en met hoeveel mensen u komt. Na afloop is er koffie met een broodje voor de deelnemers. 

De tweede opruimactie is bij Twistvlied Wickelhof in Mijdrecht. De Werkgroep Groen nodigt iedereen uit om van 10:00 tot 12:30 uur mee te doen. Voor opruimspullen wordt gezorgd. Neem wel eigen werkhandschoenen mee. Startpunt is De Trekvogel in Mijdrecht.

De derde actie is bij Vinkeveen Haven van 10:00 tot 12:00 uur. Hier wordt afval uit het water gehaald. Er kunnen gratis kano’s en supplanken worden gebruikt. Of u kunt meedoen met een eigen boot. Voor deelnemers zijn er vuilniszakken, grijpers, routekaarten en handschoenen. Aanmelden voor deze actie kan via www.vinkeveenhaven.nl.

Natuurlijk kunt u ook in uw eigen straat/buurt zwerfafval opruimen. Heeft u opruimmaterialen nodig of wilt u het verzamelde afval laten ophalen stuur dan een e-mail naar
nmederondevenen@odru.nl.

Gaat u zwerfafval opruimen? Houd dan rekening met de coronamaatregelen: Houd 1,5 meter afstand van elkaar, gebruik handschoenen of een grijper, gooi het afval direct weg, deel geen spullen met elkaar en blijf thuis bij klachten.

Kijk voor meer informatie op www.nederlandschoon.nl/preventiemaatregelen-corona.

Op de foto: Tijdens World Cleanup Day wordt onder andere met een boot zwerfafval uit het water gehaald.


advertentie