Gemeenten werken samen aan beter fietsnetwerk

Regio - De provincie Utrecht, de regio U10 en de gemeenten De Ronde Venen, Lopik, Montfoort en Oudewater gaan samen aan de slag met het verbeteren van regionale fietsroutes. De partijen hebben tot en met 2023 ruim 50 fietsprojecten op de agenda staan om het regionaal fietsnetwerk te verbeteren, variërend van de aanleg van fietsstraten tot het aanpakken van onveilige verkeerssituaties. De gemeenten krijgen daarbij praktische en financiële ondersteuning van de provincie Utrecht. De gemeenten en de provincie hebben daartoe een intentieovereenkomst gesloten.

De komende jaren investeert de provincie € 47 miljoen in bijdragen aan gemeenten voor regionale fietsroutes en snelfietsroutes. Een flink deel daarvan is voor verbeteringen in de U10-gemeenten. In een intentieovereenkomst geven de gemeenten aan met welke projecten zij graag aan de slag willen en de provincie geeft op haar beurt hoe zij de gemeenten daarbij kan ondersteunen. Dit geeft beide partijen duidelijkheid welke projecten opgepakt kunnen worden. Hiervoor is inmiddels een prioriteitenlijst gemaakt.aan 

"Samen hebben we forse fietsambities en het geld om te investeren. Dat is fijn, juist in deze tijd. Voor het eerst zijn er zelfs meer plannen dan we nu aan kunnen. Dat toont het enthousiasme bij gemeenten en helpt om serieuze stappen te zetten,"aldus gedeputeerde mobiliteit Arne Schaddelee.

Wethouder Peter Bekker (IJsselstein), voorzitter van het onderwerp fiets bij de U10-regio: "Fietsen is gezond en bevordert de mobiliteit. Wij willen graag dat mensen vaker voor de fiets kiezen. Wij moeten dan zorgen dat de keuze voor de fiets aantrekkelijk is. En een fietsroute stopt niet bij de gemeentegrens. Hoe kort of hoe lang een fietstocht ook is, wij kunnen de fietsers met een regionaal fietsnetwerk faciliteren en stimuleren".

In de netwerkorganisatie U10 dragen twaalf Utrechtse gemeenten zorg voor het behoud en verdere versterking van de kwaliteiten van de regio. Dit zijn de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Aan het programma Fiets doen ook de gemeenten De Ronde Venen, Lopik, Montfoort en Oudewater mee.


advertentie