Gemeenteraad: 'lijn 120 langs station Abcoude'

De Ronde Venen - Buslijn 120 moet langs station Abcoude. Een meerderheid van de gemeenteraad van De Ronde Venen stemde afgelopen donderdag in met dit voorstel van CDA, PvdA/GroenLinks, VVD en D66 bij de vaststelling van het Strategisch OV-plan.

In dat plan staan de voorstellen waarmee de gemeente naar de provincie Utrecht gaat om het openbaar vervoer in de gemeente te verbeteren. 

Fractievoorzitter Simone Borgstede (CDA): “Het is bijzonder vreemd dat we in onze gemeente een station hebben, maar dat er geen enkele bus langskomt. Dit terwijl er al een halte aanwezig is, en dit met een kleine wijziging van buslijn 120 te realiseren is.” 

Fractievoorzitter Pieter Kroon (PvdA/GroenLinks): “Hiermee wordt de bereikbaarheid van zowel het station als het Sporthuis, het bedrijventerrein en de sportvelden vergroot!”

De wens van een bus langs het station Abcoude is niet nieuw. Zo werd op 4 juli 2008 al een
petitie met 1.300 handtekening aangeboden bij de provincie Utrecht om dit voor elkaar te krijgen.
Toch is dit nog steeds niet gelukt.

Om meer voet aan de grond te krijgen bij de provincie heeft de gemeente een Strategisch OV-plan opgesteld. De bus langs station Abcoude stond hier echter niet in. Dankzij het aangenomen amendement van CDA, PvdA/GroenLinks, VVD en D66 is dit nu alsnog opgenomen.

Het Strategisch OV-plan zet daarnaast in op het meer strekken van buslijnen 126 en 130. Zo zouden deze lijnen vanaf Mijdrecht direct langs het bedrijventerrein Mijdrecht, de nieuwe woonwijk De Maricken en vervolgens over de N201 gaan rijden. Hierdoor kunnen meer mensen, sneller en met een hogere frequentie naar Amsterdam en via Breukelen naar Utrecht reizen. 

Buslijnen 121, 123 en buurtbus 526 behouden in het plan hun bestaande routes om zo de dorpen met elkaar verbonden te houden. Daarop aanvullend wordt Syntus Flex uitgebreid naar Vinkeveen, Abcoude en Baambrugge. Deze dienst is nu al beschikbaar in Mijdrecht, Wilnis, Waverveen en delen van Vinkeveen.

Syntus Flex is vervoer op afroep binnen de gemeente. Daarmee kan tussen de dorpen gereisd worden, maar ook naar de haltes van buslijnen. Een rit kan geboekt worden door te bellen of via de Syntus Flex-app. Met de voorgestelde uitbreiding zou in de hele gemeente met Syntus Flex gereisd kunnen worden. 

Nu het plan is vastgesteld, is het belangrijk dat de provincie dat ook overneemt in de nieuwe concessie. De lokale fracties van CDA en PvdA/GroenLinks gaan daar in ieder geval voor
pleiten bij hun partijgenoten in Provinciale Staten.

Overigens kwam een aantal dagen geleden naar buiten dat de provincie Utrecht bezig is met het provinciaal vervoersplan 2021 en dat ze overweegt het aantal rijdende bussen flink terug te schroeven.


advertentie