Gemeente in top 5 coronabesmettingen

De Ronde Venen - Gemeente De Ronde Venen staat op de vierde plaats in de top 5 van Utrechtse gemeenten met de meeste nieuwe coronabesmettingen in de afgelopen twee weken. Dat blijkt uit een overzicht op de website van RTV Utrecht. Het overzicht bevat geen aantallen. 

De nummer 1 in deze top 5 is de stad Utrecht, nummer 2 is Soest, nummer 3 Vijfheerenlanden. Op de vijfde plaats staat De Bilt.

Het aantal coronabesmettingen in de provincie Utrecht blijft stijgen. De afgelopen week telde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 2.492 nieuwe besmettingen in de provincie. Vorige week waren dat er nog 1.620 en die week daarvoor 1.127.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg met twee naar 18. Het aantal mensen waarvan de afgelopen week is vastgesteld dat ze door corona zijn overleden is gestegen naar vier. Vorige week stond dat aantal nog op nul.

De cijfers kunnen in werkelijkheid hoger liggen. Niet iedere besmetting wordt met een test vastgesteld en geregistreerd. Ook blijven gegevens rond besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen soms langer dan een dag liggen, of is niet duidelijk dat iemand aan corona is overleden.

Ook landelijk blijft het aantal coronabesmettingen oplopen. In de afgelopen week zijn 27.485 nieuwe gevallen gemeld bij het RIVM. Vorige week meldde het instituut 19.326 positieve tests en in de week daarvoor 13.471.

Verder werden 925 mensen in een ziekenhuis opgenomen, tegen 601 in de week ervoor. Er zijn 89 mensen overleden tegen 102 in de week ervoor.

Het RIVM verwacht op zijn vroegst vanaf volgende week de effecten van de nieuwe overheidsmaatregelen tegen het coronavirus te zien. Eerst komt een stabilisatie of lichte daling van het aantal positieve testen en pas daarna stabiliseert of daalt het aantal ziekenhuisopnames.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, daalde een heel klein beetje. Het staat nu op 1,17. Dat betekent dat een groep van 100 besmette mensen zo'n 117 anderen besmet. Zo verspreidt het virus zich steeds verder en steeds sneller.

Vorige week was het getal 1,27 en de weken daarvoor 1,33 en 1,38. De maatregelen van het kabinet moeten het reproductiegetal terugbrengen naar 0,9. Als het getal onder de 1 komt, dooft het coronavirus langzaam uit.

Bron: RTV Utrechtadvertentie