GGD breidt labcapaciteit uit

Regio - De GGD regio Utrecht heeft de labcapaciteit behoorlijk uitgebreid. Nu dit weer is uitgebreid kan er meer worden getest op corona in de regio Utrecht. Er zijn nu 5.300 testplekken, terwijl dat er twee weken geleden nog 3.000 waren. "We moesten wachten op het ministerie en hebben nu in fases kunnen uitbreiden. Ook de komende tijd zullen we het aantal testplekken opschalen", aldus een woordvoerder.

De GGD regio Utrecht laat verder weten dat de telefonische bereikbaarheid is verbeterd na technische aanpassingen en met het aantrekken van heel veel callcenter-medewerkers. "Als gezondheidsdienst waren we nog niet toegerust op duizenden telefoontjes per dag en daar is de laatste tijd heel veel aandacht besteed. Inwoners worden nu in het algemeen binnen een aantal minuten te woord gestaan en kunnen in de meeste gevallen binnen 24 uur terecht voor een test."

Intussen schieten commerciële sneltestlocaties als paddenstoelen uit de grond, ziet ook de GGD regio Utrecht. Voor bedragen tussen de € 100 en € 150 kan men vaak al binnen een kwartier weten of men besmet is met het coronavirus. Er zijn nu onder meer snelteststraten in Amersfoort, Wilnis, Baarn en Maarssen. En vanaf morgen kan men voor € 135 een vingerpriktest laten afnemen in IJsselstein. Binnen twintig minuten weet je dan of je corona hebt of hebt gehad en de uitslag is 99,2% betrouwbaar, claimt aanbieder Spruyt hillen.

De GGD regio Utrecht benadrukt niet verantwoordelijk te zijn voor de kwaliteit van commerciële sneltesten en zegt er ook geen zicht op te hebben. "Dat is aan het ministerie." De gezondheidsdienst laat weten geen voorstander te zijn van een commerciële concurrentiestrijd in deze coronacrisis. "In principe moet een test gratis zijn en dat is hij bij ons ook."

De gezondheidsdienst zegt wel bron- en contactonderzoek te doen bij positieve uitslagen die worden gemeld na een commerciële sneltest. "Wij zijn alleen niet verantwoordelijk voor het toezicht op de meldingsplicht."


advertentie