Lorena Wiebes wint in Spanje

Lorena Wiebes wint in Spanje

Escalona (ES)/Mijdrecht - De openingsetappe van de Madrid Challenge voor vrouwen in Spanje is gewonnen door Lorena Wiebes. De Nederlandse sprintster van Team Sunweb versloeg na een oplopende finale in Escalona Elisa Balsamo en Lisa Brennauer. De etappe zelf verliep behoorlijk chaotisch, meldt de website WielerFlits.

De Madrid Challenge voor vrouwen is vanaf dit jaar een rittenkoers van drie dagen. De rensters kregen tijdens een eerste etappe van 83 kilometer voorgeschoteld tussen Toledo en Escalona. De finish lag na een ‘vlakke’ rit bij het kasteel van Escalona na een klimmetje van 800 meter.

De wedstrijd kende een razendsnelle openingsfase, aangezien de vrouwen vandaag koersten met de nodige rugwind. Na goed 25 kilometer was er nog altijd sprake van een compact peloton. Niet veel later was er consternatie in het peloton. Wat bleek: de organisatie had de rensters de verkeerde richting opgestuurd en dus werd de koers stilgelegd.

Na een oponthoud van zo’n dertig minuten werd weer verder gereden richting de finish in Escalona. Mireia Benito reed een tijdje alleen voor het peloton uit, maar de Spaanse kreeg op een ongelukkig moment af te rekenen met een lekke band en werd zo weer opgeslokt door de grote groep.

In de finale lag het gevaar voor waaiers nog op de loer, maar uiteindelijk werd met een compact peloton begonnen aan de laatste vijftien kilometer. Małgorzata Jasińska probeerde het op tien kilometer van de finish nog even met een alles of niets poging, maar ook de Poolse van Casa Dorada bleek niet sterk genoeg om een winnende solo uit de benen te schudden.

Jasińska werd op tijd weer bijgehaald door het peloton, dat zich kon opmaken voor een groepssprint. In de laatste twee kilometer werd de sprintvoorbereiding ontsierd door een valpartij van meerdere rensters, maar de snelle Wiebes begon in een goede positie aan de laatste kilometer en bleek over de meeste power te beschikken.

De 21-jarige renster uit Mijdrecht mag morgen, zaterdag 7 november, als extra beloning ook de leiderstrui dragen. Dan staat een 9,3 kilometer lange individuele tijdrit in Boadilla del Monte op het programma.

De slotrit van 98,6 kilometer is komende zondag in het centrum van Madrid. De vrouwen rijden dan zeventien rondjes op het lokale parcours dat de mannen later die dag ook rijden.

Bron: WielerFlits Foto: Team Sunwebadvertentie