Steeds meer zorgen over jeugdzorg Samen Veilig

Regio - Steeds meer raadsfracties in de provincie maken zich zorgen over de jeugdbescherming in hun gemeente, meldt RTV Utrecht. De aanleiding daarvoor is een alarmerend rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

De inspectie stelde onder andere vast dat kinderen die uit huis geplaatst zijn, slechter af zijn dan voor de ingreep van jeugdzorg. Deze week sloten fracties uit Amersfoort en Stichtse Vecht zich aan bij een groeiende reeks verontruste politici.

In de provincie Utrecht wordt de jeugdbescherming uitgevoerd door Samen Veilig Midden-Nederland. Dat bedrijf handelt ook onder de naam SAVE en heeft het meldpunt Veilig Thuis onder zich. Samen Veilig verklaarde eerder al dat de problemen die de IGJ beschrijft in mindere mate voor hen gelden. Maar met dat antwoord nemen veel politici in de regio geen genoegen. Zo zijn er vragen gesteld aan de colleges in Utrecht, Houten en De Bilt. Politici in die gemeentes toonden zich geschokt.

De fractie van Samen Stichtse Vecht sluit zich bij die geschokte reacties aan. De fractie heette vroeger Maarssen2000. Fractievoorzitter Riëtte Habes van Samen Stichtse Vecht is vooral verbouwereerd dat de verantwoordelijke wethouder de raadsleden nooit actief heeft geïnformeerd over het vernietigende rapport. Ze wil van het college weten wat ze met de informatie gaan doen. Habes: "Ik vind dat de eigen gemeente veel meer bovenop dit belangrijke dossier had moeten zitten." De partij heeft vorig jaar ook al aan de bel getrokken over de problemen bij SAVE.

Ook in Amersfoort liggen er nu kritische vragen bij het college. De partijen Lijst Sanders, CDA en GroenLinks maken zich ernstig zorgen over de situatie in de jeugdbescherming. De partijen wijzen er op dat er ook in de omliggende gemeentes van Amersfoort twijfel bestaat over de kwaliteit van de dienstverlening van Samen Veilig. De partijen roepen het college op om een breed raadsdebat aan te gaan over het onderwerp.

In de gemeente De Ronde Venen heeft tot nu toe alleen de fractie ChristenUnie-SGP gereageerd op het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. In een reactie op een Facebookbericht schreef fractievoorzitter Wim Stam: "Niet voor niets kaarten we de situatie bij SAVE/VT met regelmaat aan bij wethouder. Vorige week in commissie nog bevraagd. Beeld is dat het, ondanks de veranderagenda, nog steeds niet goed gaat. Vraag is nu: is het onwil of incompetentie."

Bron: RTV Utrecht


advertentie