Handbiker Tim fietst € 4.000 bij elkaar

Maastricht/Vinkeveen - In twee dagen heeft handbiker Tim de Vries uit Vinkeveen de 500 kilometer van het Pieterpad afgelegd, meldt de NOS. De drievoudig wereldkampioen wist daarmee ruim € 4.000 op te halen voor kinderen die net als hij een aangepaste fiets nodig hebben.

De laatste 100 kilometer van de route tussen Pieterburen en de Sint-Pietersberg was "behoorlijk afzien". Toch kwam hij afgelopen zondagmiddag rond 16:30 uur aan op zijn bestemming in Maastricht. Gedurende de rit fietste hij zo'n 28 tot 30 kilometer per uur.

Eigenlijk zou De Vries dit jaar op de Paralympische Spelen in Tokio staan, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Hij wilde zijn trainingstijd voor de nu voor 2021 geplande editie goed benutten. Tegelijkertijd zag hij dat veel kinderen vanwege corona thuis zitten en niet kunnen sporten.

Hij besloot de twee zaken te combineren en liet zich sponsoren voor zijn tocht. Het resultaat,
€ 4.000, gaat naar de Johan Cruyff Foundation, die het geld doneert aan Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Zij laten er aangepaste fietsen van maken.

Handbiker Tim de Vries: "De tocht ging heel goed. En het geeft een waanzinnig gevoel dat ik zo veel kilometers heb afgelegd. Dat heb ik blijkbaar niet voor niks gedaan." Supporters stonden op sommige plekken langs de kant van de weg om De Vries aan te moedigen. Ook konden ze de topsporter volgen via gps. "Ze konden zelfs mijn hartslag zien."

De dunne banden van de aangepaste wielrenfiets hadden onderweg moeite met de ondergrond, die vooral in Groningen soms kleiachtig was. Ook was het op sommige plekken onhandig dat de fiets van De Vries erg laag boven de grond hangt. "Ik zit in een bepaalde positie, alles ging pijn doen op een gegeven moment."

Vooraf hoopte De Vries onderweg ook nog een beetje om zich heen te kunnen kijken. "Ik heb inderdaad aan sightseeing gedaan, maar zeker niet zoals toeristen." Het laatste gedeelte van de tocht kon hij zich nog op een ding focussen: doorgaan. "Ik realiseerde tijdens de laatste klim: ik ben gisteren nog in Groningen gestart. Dit zijn echt heel veel kilometers."

De Vries raakt in 1997 zijn linkeronderbeen en -knie kwijt toen hij verkeerd neerkwam met trampolinespringen. Hij had als springer net zijn debuut gemaakt in de A-klasse. Via de roeisport kwam hij uiteindelijk terecht bij handbiken. Hij werd daarin drievoudig wereldkampioen, onder meer tijdens een wegwedstrijd in Zuid-Afrika.

Bron: NOS


advertentie