Dierenambulance waarschuwt voor vogelgriep

Regio - Dierenambulance De Ronde Venen/Amstelland slaat alarm over de uitbraak van vogelgriep, meldt de website joop.bnnvara.nl.

"Afgelopen zaterdag vielen er kort na elkaar vijf ganzen uit de lucht", vertelt een woordvoerder van de dierenambulance. Ze vielen verspreid over de regio, waaronder Amstelveen, Vinkeveen en Mijdrecht. "Een plofte neer op een hockeyveld." Bijna alle aangetroffen vogels bleken een trillende nek te hebben. "Dat lijkt het ziektebeeld te zijn, een soort parkinson in de nek."

De zieke vogels zijn met spoed getest. "Van een gans kreeg ik gisteren de uitslag binnen en het dier is inderdaad positief getest op vogelgriep", zegt de woordvoerder.

De dierenredders zijn bevreesd dat de vogelgriep huis gaat houden in opvanglocaties. Zieke dieren waarvan vermoed wordt dat ze besmet zijn met het gevreesde virus worden daarom ter plekke doodgemaakt in plaats van naar de opvang overgebracht. Eenden, ganzen, zwanen, roofvogels, kauwen, kraaien en meeuwen die vreemd gedrag vertonen kunnen besmet zijn met het virus.

Het publiek wordt dringend gewaarschuwd de dieren absoluut niet aan te raken. Het virus kan bij intensief contact van dieren overspringen naar de mens.

In heel Nederland is pluimvee opgehokt om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ondertussen houdt het virus dat afkomstig is uit de vleesindustrie huis in de natuur. Het AD meldt dat langs de Friese kust tal van vogels zijn omgekomen door het virus.

Bron: joop.bnnvara.nl Foto: Printscreen item RTV NOF


advertentie