Ruzie over aantal koeien in de wei

Ruzie over aantal koeien in de wei

De Ronde Venen/Utrecht - Agraaf, het regionale landbouwvakblad voor West-Nederland, schrijft dat de provincie Utrecht in de clinch ligt met de gemeente De Ronde Venen over de vraag of veehouderijen ook meer dan 2,5 koeien per hectare weiland mogen hebben, zo bleek afgelopen maandag bij de Raad van State in Den Haag.

Volgens De Ronde Venen mogen veehouderijen in sommige gevallen best meer dan 2,5 koeien of runderen per hectare hebben, als ze op andere en duurzame wijze werken aan het behoud van het karakteristieke open veenweidegebied in de gemeente. "Als daar 2,52 koeien voor nodig zijn en de veehouder toont aan dat hij zijn best doet om op duurzame wijze vee te houden dat ten goede komt aan natuur en landschap, dan moet dat kunnen. Wij zijn immers een boerengemeente die de boer een warm hart toedraagt", aldus de gemeentewoordvoerder tijdens een rechtszaak over het bestemmingsplan voor het buitengebied.

Rechter en staatsraad Ben Schueler zag wel wat in die redenering en vroeg aan de provinciewoordvoerder waarom Utrecht daar niet mee kan instemmen en een zogenoemde reactieve aanwijzing heeft gegeven. De Utrechtse zegsman maakte zonneklaar dat de provincie de 2,5 grootvee-eenheden per hectare als keiharde grens ziet. Kom je daarboven dan wordt je volgens Utrecht een 'intensieve veehouderij'. „Wij willen alleen grondgebonden veehouderijen."

De provincie ziet niets in het versoepelen van de 2,5 gve-grens. Volgens Utrecht moet een bedrijf dan toch elders voer aankopen, de mest moet ook naar elders worden afgevoerd en er komt meer stikstofneerslag. Volgens De Ronde Venen is die angst zwaar overdreven. Want of een veehouder nu 250, 252 of zelfs 260 koeien op 100 hectare heeft, dat maakt hem nog 'echt niet vergelijkbaar met een varkens- of pluimveehouder', meent de gemeente.

De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Bron: Agraafadvertentie