Hoge boetes voor dodelijk bedrijfsongeval

Wilnis/Lopik - De rechtbank Overijssel heeft twee bedrijven veroordeeld tot een geldboete nadat twee medewerkers uit Lopik en Wilnis omkwamen bij een bedrijfsongeval. De bedrijven hebben volgens de rechtbank nagelaten om hun zorgplicht na te leven. 

De slachtoffers van 45 en 58 jaar werkten bij Mokveld Valves in Gouda. In mei 2018 waren ze aan het werk bij machinefabriek Douna in Leeuwarden toen het misging. Op die bewuste dag in mei 2018 deden de mannen een test met een open cilindermantel. Daarbij raakte een zuigerstang van de aandrijving los en die werd onder hoge druk uit de cilinder geschoten. De metalen stang kwam tegen de mannen aan, die aan de gevolgen overleden.

De hogedruktest had in een veilige bunker gemoeten, niet in de fabriekshal. Van tevoren was ook geen risicoanalyse gemaakt. Dat zegt ook de zwager van het 45-jarige slachtoffer uit Lopik. "Iedereen weet dat het in een teststraat had moeten gebeuren. In ieder geval achter een stalen plaat. Mijn zwager had niet betrokken moeten worden bij het testen, hij had daar niet mogen zijn of in ieder geval op afstand moeten worden gehouden. Dus dat is grove nalatigheid van beide bedrijven", aldus de zwager.

Volgens de twee bedrijven werden de testen vaker uitgevoerd op deze manier en waren er nooit grote ongelukken gebeurd. Tijdens de rechtszaak zeiden de bedrijven dat ze zich niet bewust waren van het feit dat de testen gevaarlijk konden zijn. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de bedrijven de risico's onderschat: "Dat heeft twee mensenlevens gekost en dat valt de bedrijven aan te rekenen. De nalatigheid van de bedrijven verdient een flinke straf", liet het OM eerder weten.

Het OM eiste daarom een boete van € 50.000 voor Douna en een boete van € 80.000 voor Mokveld Valves. 

De rechtbank veroordeelde Mokveld Valves uit Gouda tot een boete van € 60.000, en Douna in Leeuwarden tot een boete van € 30.000.

Bron: RTV Utrecht


advertentie