Doodsbedreigingen voor Dylan Groenewegen

Vinkeveen - Dylan Groenewegen heeft ernstige doodsbedreigingen ontvangen nadat hij in de Ronde van Polen een zware valpartij veroorzaakte waarbij Fabio Jakobsen zwaargewond raakte. Dat vertelt de Vinkeveense renner van Jumbo-Visma vandaag in het sportblad Helden.

Zo kreeg hij dreigbrieven en werd er een strop opgestuurd met de boodschap dat hij die kon gebruiken voor zijn toen nog ongeboren zoontje. "Als je die boodschap leest en dat stuk touw ziet, schrik je enorm. Dat gaf bij mij de doorslag dat het zo niet verder kon. We zijn daarna naar de politie gegaan", vertelt Groenewegen. "Weken heeft de politie voor onze deur gesurveilleerd. We konden niet meer spontaan de deur uit. Als ik even naar buiten wilde, stond er een agent aan mijn zijde zodat er niks kon gebeuren."

De veelbesproken crash van Groenewegen en Jakobsen was begin augustus vorig jaar in de eerste etappe van de Ronde van Polen, een massasprint. Tijdens de laatste meters week de sprinter van Jumbo-Visma van zijn lijn, waardoor landgenoot Fabio Jakobsen op verschrikkelijke wijze ten val kwam in de hekken. Jakobsen lag enkele dagen in kunstmatige coma, maar is inmiddels aan de beterende hand. Hij zit weer op de fiets, maar is ook nog volop aan het herstellen.

Groenewegen maakt in mei in de Ronde van Hongarije zijn rentree in het peloton. De 27-jarige sprinter zit momenteel een schorsing van negen maanden uit, als straf voor het veroorzaken van de zware crash. De schorsing loopt op 7 mei af, vijf dagen later start de Ronde van Hongarije.

"Natuurlijk hoop ik weer voor overwinningen te kunnen sprinten, maar het belangrijkste is dat ik mijn plek in het peloton weer kan vinden", zegt de sprinter uit Vinkeveen.

Ondanks dat hij bezig is met zijn terugkeer in het peloton, denkt hij nog vaak terug aan die ene sprint in Polen. "Het voelt niet goed dat ik van mijn lijn ben afgeweken. Ik vraag me af hoe dit kon gebeuren. Ik neem mezelf dat zeker kwalijk. Je probeert te reconstrueren wat er in volle sprint door mijn gedachten ging", zegt Groenewegen.

Hij voelt zich dan ook nog schuldig: "Je kan het zo vaak terugkijken als je wil, maar het blijft schokkend om te zien. Vooral door de snelheid van meer dan 80 kilometer per uur was de impact van de crash enorm. Het was vreselijk om de chaos te zien die het opleverde. Het gebeurde onbewust, ik voel me daar erg slecht over."

Bron: RTV Utrecht


advertentie