Provincie blundert met toezichtbrief

Regio - De provincie Utrecht heeft geblunderd met een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). De provincie staat namelijk niet meer onder preventief toezicht van het ministerie. Dat staat in een brief van BZK aan het college van Gedeputeerde Staten, die al rond de Kerst is verstuurd, maar die om onduidelijke redenen pas nu onder ogen gekomen is van de gedeputeerde.

De mededeling is het sluitstuk van een turbulente en stressvolle tijd op de afdeling financiën van het provinciehuis. Sinds de problemen met de Uithoflijn in 2017 liep de provincie achter met de boekhouding.

De accountant kon jaarrekeningen niet goedkeuren omdat bonnetjes met miljoenenbedragen bij de aanleg van de tram niet konden worden verantwoord. Kritische onderzoeken van de accountant en de Randstedelijke Rekenkamer naar de onrechtmatigheden zorgden voor maandenlange vertragingen in de boekhouding.

Minister Ollongren van BZK besloot daarop een oogje in het zeil te houden met preventief toezicht. Hierbij moet de provincie bij grote uitgaven eerst goedkeuring vragen in Den Haag.

Gedeputeerde Robert Strijk heeft vorig jaar nét op tijd een inhaalslag gemaakt met het aanleveren van de financiële stukken. De minister is daar in de brief goed over te spreken. "We vertrouwen er op dat u de jaarstukken 2020 volgens een regulier tijdpad en op tijd in zult dienen", schrijft ze aan Gedeputeerde Staten. Strijk ontving voor zijn werk ook lof van zowel coalitie- als oppositiepartijen in Provinciale Staten.

Het verlossende woord heeft onnodig lang op de deurmat van het provinciehuis gelegen. De toezichtbrief schijnt tijdens het kerstreces al door BZK verstuurd te zijn.

"Om onduidelijke redenen is de brief niet tot ons gekomen", schrijft Strijk aan Provinciale Staten. "Vandaar dat na ambtelijke navraag bij het ministerie van BZK alsnog de toezichtbrief voor ons beschikbaar is gekomen die wij nu aan u toesturen."

Volgens een woordvoerder was het nieuws al wel langer mondeling bekend, maar moest dit schriftelijk nog worden bevestigd.

Bron: RTV Utrecht


advertentie