Metropoolregio onderzoekt aardwarmte

Regio - De provincies Noord-Holland en Flevoland doen onderzoek in onder andere De Ronde Venen, naar aardwarmte in de diepe ondergrond van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waartoe Amstelveen en tientallen andere gemeenten behoren. De provincies gaven Energie Beheer Nederland (EBN) opdracht in maart te starten met aanvullend seismisch onderzoek, omdat aardwarmte als veelbelovende duurzame warmtebron wordt gezien. 

Voor het verwarmen van woningen en kantoren is het gebruik van aardwarmte een duurzaam alternatief voor aardgas, vinden de provincies. Beide willen daarom het gebruik van aardwarmte als warmtebron versnellen.

In het programma Versnelling Aardwarmte MRA richten zij zich op beleidsontwikkeling en kennisuitwisseling tussen overheden, aardwarmteontwikkelaars en andere (markt)partijen.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van aardwarmte als warmtebron is juiste kennis over de ondergrond nodig, erkennen de twee provincies. Zij vroegen EBN extra seismisch onderzoek te doen in de MRA om erachter te komen waar de warmte zit en of de ondergrond geschikt is om aardwarmte uit te halen. Het onderzoek maakt deel uit van programma SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland) van EBN waarin grote delen van Nederland al in kaart zijn gebracht.

Door lijnen te trekken op de kaart van Nederland bepaalt EBN op welke punten het onderzoek doet. Daar stuurt men dan geluidsgolven de aarde in. De aardlagen kaatsen de golven terug en met behulp van grondmicrofoons worden de signalen weer opgevangen. Met die gegevens wordt tot ongeveer zes kilometer diepte een beeld geschetst van de ondergrond. Hoe dat in de praktijk werkt is te zien in de video of te lezen op de website van SCAN.

In opdracht van provincie Noord-Holland en provincie Flevoland worden van maart tot september zes lijnen onderzocht: Lijn 36 Schiphol-Diemen-Almere (46 km), Lijn 37 Haarlem-Amsterdam Noord-Landsmeer (36 km), Lijn 38 De Ronde Venen-Blaricum (28 km), Lijn 39 Almere-Laren (17 km), Lijn 40 De Ronde Venen-Amsterdam Zuidoost (17 km) en Lijn 41 Lelystad-Zuid (14 km).

De omgeving, zoals gemeenten, grondeigenaren en omwonenden, wordt geïnformeerd over de uitvoering door EBN.

Meer informatie over het seismisch onderzoek, de planning of de resultaten is te vinden op www.scanaardwarmte.nl, of neem per e-mail contact op via info@scanaardwarmte.nl

Bron: Amstelveen Blog 


advertentie